Російські банки вивели з країни 20 мільярдів

Понеділок, 5 вересня 2011, 11:06

Тридцять найбільших російських банків в першому півріччі 2011 року посприяли вивезенню з Росії капіталу обсягом в 20 мільярдів доларів.

Особливо "відзначилися" Сбєрбанк та "Банк Москви", повідомив заступник директора департаменту фінансової стабільності "Банку Росії" Сергій Моїсєєв, повідомляє "Дело".

"Капітал був вивезений в основному у формі міжбанківських кредитів і кредитування нерезидентів. Ця тенденція викликає деяку заклопотаність", - наводить слова банкіра "РИА Новости".

Аналітики Центробанку "зазначають двоїсту тенденцію", додав Моїсеєв.

Реклама:

З одного боку, банки намагаються знайти "нові ніші і сектори", можливо вдале кредитування "при прийнятних ризиках", з іншого боку, банки активно беруть участь у вивезенні капіталу.

"Є ряд банків, до яких можна ряд питань пред'явити: чому у них такі великі обсяги кредитування нерезидентів", - пригрозив Моїсеєв.

За його даними, відтік капіталу з російського ринку стався багато в чому через активність російських "дочок" іноземних банків.

"Що стосується іноземних дочірніх банків, то через підтримку материнських структур вони зараз виступають фактично нетто-позичальниками російського внутрішнього ринку", - сказав заступник директора департаменту ЦБ.

За даними ЦБ Росії, чистий відтік капіталу з Росії в першому кварталі 2011 року становив 21,3 мільярда доларів, у другому - 9,9 мільярда доларів.

Таким чином, за підсумками січня-червня 2011 року з країни Росії вивезли 31,2 мільярда доларів.

За підсумками першого півріччя 2011 року чистий вивід капіталу російським банківським сектором становив 11,9 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!