Ющенко попереджає, що Україна може перейти під контроль Росії

Середа, 21 вересня 2011, 13:21

Американське ділове видання подає інтерв'ю із колишнім українським президентом, у якому той твердить, що відсутність чіткої європейської перспективи підштовхує Київ в обійми Москви.

У бесіді із кореспонеднтом The Wall Street Journal Віктор Ющенко розповів про те, що попри активні переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, Брюссель не подає чітких сигналів про можливість повноправного членства України у Євросоюзі, передає BBC.

Це, за словами екс-президента, створює ризики, що Україна поступово опиниться в орбіті Росії та її методів керування.

"Конкретні пропозиції є у десять разів кращими за конкретні декларації", - цитує WSJ Ющенка.

Реклама:

Він попередив, що у випадку, як нинішнє українське керівництво обере Митний союзу, то разом із ним воно обере і цінності, властиві політикам країн, що входять до цього об'єднання, тоді як набуття членства у європейських структурах хоч і потребує більше часу, але надає можливість Україні долучитися до європейських цінностей та стандартів.

"Якщо Україна опиниться у Єдиному економічному просторі чи Митному союзі із Росією та Білоруссю, з'явиться нова "залізна завіса" із іншими свободами, чи, радше несвободами та цінностями", - заявив колишній президент України американському виданню.

"Офіційні представники ЄС та України кажуть, що наближаються до підписання угоди, яка ґарантує свободу торгівлі і більш близькі політичні зв'язки, але не право претендувати на приєднання до ЄС. Європейські політики, зі свого боку, попереджають, що судовий процес над Юлією Тимошенко є загрозою цьому зближенню. Тим часом російські лідери зваблюють Україну Митним союзом, пропонуючи серйозно знизити ціни на газ", - пише WSJ.

Видання також нагадує, що цієї суботи президент України Віктор Янукович знову має відвідати Москву, де зустрінеться із російським президентом Дмітрієм Медвєдєвим.

Інша зустріч Януковича на посаді президента із його російським колегою навесні 2010 року завершилася підписанням "харківських угод", згідно із якими Київ погодився подовжити строк перебування в Україні російського Чорноморського флоту - пише американське видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: