Азаров: завжди можна спокійно жити за чужі гроші

Вівторок, 20 вересня 2011, 16:41

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає залучення кредитів обов'язковою умовою для розвитку економіки.

Про це він сказав у ході лекції для студентів Київського національного економічного університету ім. Гетьмана, повідомляють "Українські новини".

"Кредит - це обов'язкова умова розвитку економіки. Чи можна жити без кредитів? Звичайно, не можна... Завжди можна спокійно жити за чужі гроші, поки розвиваємося, це треба вміти й у молодості, і в старості, і в зрілі роки", - вважає Азаров.

Разом з тим він підкреслив, що до кредитної політики необхідно завжди ставитися розумно.

"Ніколи не можна переступати за той поріг, за яким життя в кредит пов'язане з втратою всього іншого, усього самого головного. Тобто завжди треба знати, що є певна межа, переступити яку не можна. Але для країни, що розвивається, жити в кредит - це абсолютно нормальне явище", - підкреслив Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що зараз Україна намагається залучати кредити строком від 7 до 15 років під мінімальні відсотки.

"Коли нам їх простіше буде віддавати, зараз чи через 10 років? Зараз у нас, припустімо, ВВП, грубо кажучи, 150 мільйонів доларів. Коли нам простіше віддати 10 мільярдів: тоді, коли ВВП наш 150 чи півтора трильйона? Звичайно, нам набагато дешевше буде віддавати наші борги тоді, коли ми будемо сильніші, могутніші й будемо себе почувати більш упевнено", - сказав Азаров.

Він додав, що, наприклад, США має державний борг 14 трильйонів доларів і абсолютно не турбується про його суму.

Як повідомлялося, наприкінці серпня Азаров заявив, що зараз в України немає гострої необхідності в одержанні чергового траншу від Міжнародного валютного фонду.

1 вересня прем'єр зазначив, що виключає повторення фінансової кризи, подібної тій, що була в 2008-2009 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!