"Харківські угоди" не врятували від домовленостей Тимошенко - експерти

Субота, 10 вересня 2011, 14:10

Укладення навесні 2010 року "харківських домоволеностей" з Росією не вирішило основних проблемних пунктів газового контракту 2009 року.

Про це йдеться в переданому УНІАН аналізі Центру східних досліджень (OSW, Варшава).

Аналітики нагадали, що українська влада у квітні 2009 року погодилася на продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Криму на 25 років задля дешевшого газу.

"Договір не вирішив двох головних з точки зору Києва проблем контрактів з Росією: невигідної цінової формули та принципу "бери або плати", - написали експерти.

Реклама:

Вони відзначили, що підписаний колишнім прем'єром Юлією Тимошенко десятирічний контракт передбачає закупку Україною щонайменше 33 мільярдів кубометрів газу щороку.

Це, на думку польських експертів, обмежує можливості диверсифікації поставок "блакитного палива" в Україну та запровадження програм енергозбереження, а також збільшення внутрішнього видобутку.

Аналітики нагадали, що чинний газовий контракт забороняє Україні реекспортувати російський газ.

"Україна у випадку економічного сповільнення в майбутньому буде мати великі проблеми із використанням законтрактованого палива", - відзначили вони.

Експерти також висловили думку, що українська влада вирішила загострити "газову" риторику з Росією через те, що в четвертому кварталі цього року, згідно з контрактом, Україна має закупити 11 мільярдів кубометрів газу за понад 4 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: