Держава може обмежити тарифи приватних нотаріусів

Четвер, 1 вересня 2011, 19:07 -

Міністерство юстиції ініціює надання йому права регулювати вартість послуг приватних нотаріусів.

Про це розповіла директор департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції Катерина Чижмарь в інтерв‘ю газеті "Юридичний вісник України", повідомляє прес-служба відомства.

Змінами до законодавства, повідомила вона, пропонується встановити, що за вчинення нотаріальних дій, обов'язковість яких визначена законодавством, нотаріуси справлятимуть плату у розмірі, встановленому Мін'юстом.

Зокрема, коментуючи високу вартість послуг приватних нотаріусів Чижмарь зазначила, що розглядається можливість встановлення однакової вартості послуг як для державних, так і для приватних нотаріусів.

Реклама:

Представник Мін'юсту нагадала, що законодавством не встановлено максимальний розмір плати за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій.

Як відомо, оплата нотаріальних дій, а також додаткових послуг правового характеру визначаються за домовленістю між нотаріусом та особою, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії.

При цьому указом президента встановлено, що розмір плати, яка справляється за вчинення нотаріальних дій приватними нотаріусами, не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії.

За надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру справляється окрема плата у розмірах, що встановлюються місцевими органами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: