Київ зробив ставку на альтернативу російському газу

Понеділок, 29 серпня 2011, 09:35

Напередодні чергового раунду переговорів про вартість російського газу Міністерство енергетики і вугільної промисловості запропонувало внести зміни до основного енергетичного документа країни - стратегії розвитку галузі до 2030 року.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства.

За п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд. до 12 млрд. кубометрів.

Очікується, що за рахунок збільшення видобутку газу на шельфі вдасться зменшити обсяг закупівель на 7 млрд. кубометрів.

Реклама:

Видобуток сланцевого газу і газу вугільних пластів знизить їх ще на 5 млрд. і 4 млрд. кубометрів відповідно, а перехід електроенергетики та металургії на вугілля - на 8 млрд. кубометрів.

Крім того, 5 млрд. кубометрів газу планується постачати з Азербайджану через ЗПГ-термінал.

"Настільки серйозне скорочення споживання газу Україною має змусити російську сторону замислитися, і ми сподіваємося переглянути його ціну в бік зниження", - зазначив співрозмовник видання.

Він нагадав, що Україні зараз закуповує в Росії 40-50 млрд. кубометрів газу на рік, тоді як всі країни Євросоюзу - 120 млрд. кубометрів на рік.

"На початку вересня до стратегії також будуть внесені зміни, які стосуються електроенергетики. Потім документ затвердить Кабмін, і ми представимо його російським колегам", - пояснив співрозмовник видання.

Наступний раунд переговорів з "Газпромом" про ціну газу пройде якраз цього тижня, уточнили в Міненерго.

Як повідомлялося, на минулих переговорах, які відбулися в середині серпня у Сочі, президент Росії Дмитро Медведєв запропонував міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Бойку "розвивати співпрацю в газовій сфері" за тією ж моделлю, що і з Білоруссю.

У 2011 році Мінськ отримує газ за формулою "середньоєвропейська ціна мінус мито та вартість транзиту" - по 270 доларів за тисячу кубометрів.

Натомість "Газпром" зміг придбати 50% акцій "Белтрансгаза", який володіє газотранспортною системою Білорусі.

Зараз ведуться переговори про придбання "Газпромом" і решти 50% білоруської ГТС.

Це, а також той факт, що країна є членами Митного союзу, дозволить Білорусі отримувати газ за внутрішньоросійською ціною плюс вартість транспортування - по 100-120 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: