Іспанія оголосила нові заходи жорсткої економії

П'ятниця, 19 серпня 2011, 20:12

Іспанія у п'ятницю оголосила нові заходи жорсткої економії, але пообіцяла удвічі скоротити податок на купівлю будинків, щоб підбадьорити мляве економічне зростання.

Мадрид хоче за найближчий рік заощадити 5 млрд. євро (7 млрд. доларів), щоб знизити дефіцит бюджету і відвернути атаку боргових ринків, повідомляє агентство Reuters.

Уряд вирішив уникнути сильного урізування витрат, яке могло підірвати позиції правлячих соціалістів напередодні загальних виборів у листопаді.

Програма скорочення цін на ліки загального типу допоможе економити по 2,4 млрд. євро на рік, а ще 2,5 мільярда будуть зекономлені в цьому році за рахунок завчасної сплати податків великими компаніями.

Реклама:

Заходи, через які великий бізнес буде платити більше податків до 2013 року, мають допомогти уряду знизити дефіцит бюджету до 3; ВВП через два роки.

Оподаткування повернеться до традиційного рівня в 2014 році, а потім навантаження на компанії знизиться.

"Це жодним чином не призведе до підвищення податків. Ідеться тільки про зміну в податковому розкладі", - заявило міністерство економіки.

Опозиційна партія назвала податкові зміни бухгалтерської махінацією.

Уряд пояснив, що заходи допоможуть Іспанії досягнути цільових показників дефіциту цього року та уникнути потрапляння в воронку боргової кризи єврозони.

Тимчасове зниження податку на продаж нових будинків до кінця 2011 року з 8% до 4% покликане полегшити проблему близько одного мільйона непроданих будинків і стимулювати ринок житла Іспанії, який пережив колапс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: