Депутати хочуть, щоб за модернізацію ЖКГ заплатили споживачі

Понеділок, 25 липня 2011, 09:30

Парламенту запропоновано змінити тарифоутворення на послуги житлово-комунального господарства.

Зокрема, дозволити підприємствам закладати в тариф кошти на модернізацію і зобов'язати їх своєчасно коригувати вартість послуг у разі зростання цін на енергоносії.

Автори законопроекту впевнені, що його прийняття залучить інвесторів, які зможуть повернути вкладені кошти за рахунок зменшення собівартості, пише видання "Комерсант Україна".

У Верховній раді зареєстровано законопроект № 9033 "Про внесення змін до закону"Про житлово-комунальні послуги", який змінює механізм тарифоутворення на послуги ЖКГ та регулює інвестиційну діяльність в сфері.

Реклама:

Документ був поданий п'ятьма депутатами фракцій Партії регіонів і Народної партії, які не є членами комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики.

Законопроектом запропоновано дозволити підприємствам галузі відносити до економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуг ЖКГ витрати на відшкодування залучених інвестицій в модернізацію підприємств.

Інвестиційна складова тарифу буде компенсуватися за рахунок зниження собівартості послуг в результаті скорочення рівня споживання енергоресурсів.

При цьому Кабмін буде встановлювати граничну рентабельність і поріг інвестиційної частки в тарифі.

А Національна комісія з регулювання ринку комунальних послуг буде визначати розмір інвестскладової в тарифі.

У разі зміни однією зі складових тарифу виробників послуг ЖКГ зобов'яжуть коригувати тариф, а регулятора - затвердити зміни протягом 10 днів.

Автори проекту впевнені, що його прийняття створить "сприятливі умови для залучення інвесторів" на підприємства галузі, оскільки такий механізм "гарантує їм повернення вкладених коштів".

Пропозиції документа не поділяють члени комітету Верховної ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!