Київ попросить МВФ грошей, якщо РФ різко підвищить ціну газу

Середа, 8 червня 2011, 16:04

Україна може звернутися до МВФ за кредитом, якщо Росія значно підвищить ціну на газ.

Про це сказав в інтерв'ю Reuters прем'єр-міністр Микола Азаров.

У той же час він обмовився, що зараз у Києва немає потреби в кредиті фонду.

"Але якщо такі проблеми будуть, у нас є чинна угода з МВФ... Ми звернемося до ради директорів з проханням дати стабілізаційний кредит, який піде на валютний рахунок Національного банку, перш за все, для підтримки стабільності національної валюти", - сказав Азаров.

Реклама:

"Ми оцінюємо кредит в 1-2 мільярди доларів максимум. Зростання цін на газ призведе до того, що ми почнемо платити більше і більше, і це зменшить наші валютні запаси", - додав він.

Київ уже більше року безрезультатно переконує Москву в необхідності перегляду газових угод 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", за якими ціна на газ для України прямо залежить від цін на нафту і нафтопродукти, а базова ставка - одна з найвищих у Європі.

У понеділок глава російського "Газпрому" Олексій Міллер сказав, що компанія не готова переглядати угоди з Україною, яка частково зможе компенсувати зростання цін на газ підвищенням доходів від транзиту.

На думку Азарова, справедливою ціною для України є 220-300 доларів за 1000 кубометрів.

"Якщо ціна на газ у Польщі близько 350 доларів, то у нас вона повинна бути близько 220 - 300 доларів", - сказав він.

Згідно з прогнозом українського Міненерго, вартість російського газу для Києва виросте до 400 доларів за тисячу кубометрів в кінці 2011 року з 297 доларів у другому кварталі.

Європейські країни, які залежать від експорту енергоносіїв з РФ, побоюються перебоїв у постачанні в результаті суперечки між Москвою і Києвом, як це траплялося в попередні роки.

"Україна - цивілізована, демократична держава, яка твердо виконує всі контракти до тих пір, поки вони не будуть переглянуті", - сказав Азаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: