Україна і Росія можуть до осені створити суднобудівне СП

Понеділок, 20 червня 2011, 11:53

Україна і РФ можуть до осені вийти на створення СП у суднобудівній галузі.

Про це заявив президент Об'єднаних суднобудівної корпорації (ОСК) Роман Троценко на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, повідомляє агентство УНІАН.

"Ми зараз опрацьовуємо це питання з "Укроборонпромом". Ми перебуваємо в стадії дослідження цього питання і розраховуємо, що всі відповіді, в основному, що стосуються економіки, будуть до осені цього року", - сказав Троценко.

Він також зазначив, що, швидше за все, СП буде створене на паритетній основі.

Реклама:

За його словами, Росії цікавий суднобудівний комплекс у Миколаєві - Чорноморський суднобудівний завод, завод ім. 61 Комунара, а також виробник турбін для Військово-морського флоту "Зоря Машпроект".

Троценко підкреслив, що. на відміну від авіації, всі проектні потужності в суднобудування залишилися в Росії, а в Україні - тільки виробничі потужності та комплектатор.

"Тому у нас це питання не стоїть так складно як у випадку з авіацією, коли є "Антонов" і "Сухой" як розробники двох продуктів. У будь-якому випадку (в суднобудуванні) розробник продукту і комплектатор ми і в цьому плані ми з Україною більше комплементарно доповнюємо один одного, ніж конкуруємо", - сказав він.

Троценко зазначив, що в разі створення СП на українських верфях можуть будуватися кораблі другого і третього рангу, патрульні судна.

Він зазначив, що зазвичай перший корабель із серії будуватися 3,5-4 роки і якщо будуть прийняті всі рішення щодо організації СП, то виходить, що до кінця 2015 року може бути побудований перший корабель.

Троценко уточнив, що проблемним питанням на переговорах з українськими партнерами є економічна модель, яка склалася в Україні.

"Коли ви починаєте дивитися підприємство і розумієте, що держава вважає його своїм, тому що акції належать їй, на практиці там є гендиректор, якого поставила якась фінансово-промислова група, а також є кредитори, які намагаються довести до банкрутства це підприємство. У мене запитання: з ким говорити?", - сказав Троценко.

За його словами, якщо скласти бажання усе сторін, то виходять суми які багаторазово перевищують реальну вартість активів.

"У цьому проблема. Проблема в завищених очікуваннях при низькій якості майнового комплексу. При цьому ми говоримо про підприємства, які останній раз переозброювалася в 1975 році", - сказав Троценко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: