Присяжнюк озвучив прогноз експорту зерна

Середа, 25 травня 2011, 14:53

Україна в 2011-2012 маркетинговому році, який починається 1 липня, планує експортувати 8-9 млн. тонн пшениці, 5-6 млн. тонн ячменю і в рамках 4 млн. тонн кукурудзи, а сумарно - 19-20 млн. тонн зернових.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

"Ми не будемо ініціювати введення квот у наступному маркетинговому році, поки це не загрожуватиме продовольчій безпеці країни. З цього питання у нас повне взаєморозуміння з зернотрейдерами і міжнародними фінансовими установами", - зазначив він.

Присяжнюк відзначив, що Україна має реальну можливість зміцнити свої лідерські позиції, оскільки планує протягом наступних п'яти років наблизитися до 80 млн. тонн виробництва зерна і понад 30 млн. тонн його експорту.

Реклама:

За його словами, експортний потенціал країни та методи захисту інтересів вітчизняних виробників зерна будуть обговорюватися в четвер у Києві на міжнародній зерновій конференції, організованій Міжнародною асоціацією торгівлі зерном і кормами (GAFTA) і Українською зерновою асоціацією (УЗА) за підтримки ФАО, ООН, Всесвітнього банку і МВФ.

За даними міністерства, участь у конференції підтвердили близько 1500 делегатів, включаючи представників багатьох світових бірж.

За даними Мінагропроду, експорт продукції підприємств агропромислового комплексу за перший квартал 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року зріс на 41% - до 900 млн. доларів.

Згідно з балансом, складеним міжвідомчою робочою групою, в цілому з початку 2010-2011 маркетингового року по 1 травня експорт зерна з України склав 13,787 млн. тонн, у тому числі пшениці - 5,312 млн. тонн, ячменю - 2,471 млн. тонн, кукурудзи - 5,83 млн. тонн.

При цьому з жовтня по травень експорт був обмежений квотами, сумарний розмір яких склав 6,2 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!