Китай зробить юань вільноконвертованим

П'ятниця, 20 травня 2011, 13:35

Китайський юань стане повністю конвертованим за рахунок збільшення ролі валюти в міжнародній торгівлі та інвестиційній сфері.

Процес буде поступовим, повідомив у четвер глава Народного банку Китаю Чжоу Сяочуань, не зазначивши при цьому певні часові рамки, повідомляє Reuters.

Китай намагається вести активну валютну політику, просуваючи використання юаня в міжнародній торгівлі, сфері інвестицій та підписуючи угоди про двосторонні валютні свопи з іншими країнами.

Багато хто чекає, що в кінці кінців юань стане великою світовою резервною валютою, поряд з доларом і євро.

Реклама:

Тим не менш, на думку аналітиків, для того, щоб це сталося, юань повинен стати повністю конвертованим, а уряд КНР поки не поспішає з розголошенням планів.

"Коли обсяги оборотів юаня на міжнародному рівні досягнуть певної позначки, валюта сама собою крок за кроком стане повністю конвертованою", - сказав Чжоу, виступаючи на форумі китайських підприємців у Шанхаї.

"Використання юаня на міжнародному рівні передбачає активну участь юаня в торгівлі та інвестиційної діяльності. Тим часом, ми також дозволяємо використання валюти у фінансових оборудках, тільки з деякими обмеженнями", - додав Чжоу.

У березні 2009 року Чжоу запропонував замінити долар у якості основної резервної валюти на поліпшену версію Спеціальних прав запозичення (SDR), штучного резервного і платіжного засобу, що випускається Міжнародним валютним фондом.

Деякі вважають ідею неспроможною, але Чжоу пропонує широку програму зі збільшення обсягів використання юаня в міжнародній торгівлі і сфері інвестицій, щоб зробити валюту невід'ємним компонентом СПЗ.

Одним з кроків назустріч поступової лібералізації ринків Китай є запуск міжнародного сектора на Шанхайській фондовій біржі, де будуть котируватися акції іноземних компаній і банків.

В даний час йде активна підготовка до запуску сектора, і такі великі міжнародні компанії, як HSBC, Unilever і Standard Chartered Plc вже заявили про бажання виставити акції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: