Китайська гречка роз’єднує владну команду

Середа, 18 травня 2011, 20:47

Потому, як Державний резерв відмовився прийняти гречку, закуплену в Китаї за дорученням уряду, про своє невдоволення цим продуктом заявив і прем'єр Криму Василь Джарти.

Голова Ради міністрів автономії заявив, що не виключає, що порушить це питання під час засідання Ради регіонів, яке має відбутися на початку червня саме в Криму, повідомляє агентство ВВС.

Джарти, якого оглядачі відносять до так званої "групи Рината Ахметова" у владній команді, вважає, що завезена приватною фірмою китайська гречка не є ані якісною, ані дешевою, як раніше обіцяли в уряді.

"Закупівлю гречки в Китаї довірили незрозумілій комерційній структурі, за незрозумілі кошти, за незрозумілою ціною, незрозумілої якості. Розуміючи, що наша ментальність така, що не хочуть її їсти, фасують її в українську фасовку. Люди дізнаються про це тільки тоді, коли зварять - від неї тільки мамалига залишається?" - заявив Джарти під час засідання Ради міністрів Криму.

Реклама:

"Потрібно сьогодні до Азарова звернутися і сказати: Миколо Яновичу, де дешева гречка, яку Ви обіцяли? І чому не держава закуповує, а комерційна структура", - наголосив він.

При цьому постійний представник президента в Криму Володимир Яцуба, який також був присутнім на засіданні, заявив, що реальна вартість гречки у торгівельних мережах та на базарах в атономії - близько 22 гривень, тоді як центральний уряд обіцяв, що імпортна гречка продаватиметься за ціною від 14 до 17 гривень за кілограм.

Як відомо, гречку із Китаю в обсязі понад 800 тисяч тонн до України імпортувала з Китаю компаія "Хліб Інвестбуд".

Коли стала відома ціна, за якою ця гречка була закуплена, і вона виявилася суттєво вищою, аніж орієнтовні ціни, названі експертами ринку, голова "Хліб Інвестбуду" Роберт Бровді заявляв, що компанія продаватиме цей товар в Україні собі у збиток.

Він також відкидав припущення про зловживання при імпорті китайської гречки, зокрема, і щодо відсутності процедури тендеру на постачальника, адже на її закупівлю, за його словами, не було витрачено жодної копійки державних коштів.

Спочатку урядовці заявляли, що китайська крупа коштуватиме у роздріб не більше за 14 гривень, але згодом ця орієнтовна ціна зросла спочатку до 17, а потім і до 18-19 гривень за кілограм.

У Міністерстві аргарної політики також заявляли, що провели експертизу 4 зразків із імпортних партій, і дійшли висновку, що "всі зразки гречки з Китаю відповідають продовольчому призначенню для споживання населенням".

Прем'єр-міністр Микола Азаров також заявляв, що у разі, як українці не стануть купувати китайську гречку, то її буде закладено у Державний резерв.

Утім, згодом голова Державного комітету з державного матеріального резерву Олексій Лелюк заявив, що його відомство закуповує "тільки продукцію, що відповідає державним нормам і стандартам, що забезпечує належну якість продукції, що зберігається на наших складах".

"Тому закупівля китайської гречки не в компетенції нашого відомства", - заявив керівник Держрезерву.

Тим часом у Міністерстві аграрної політики вже заявили, що вже незабаром Україна буде повністю забезпечена власною гречкою нового врожаю.

Згідно із повідомленням міністерства, якщо у минулому році в Україні було зібрано 134 тонни гречки, то цього року збільшення її посівів має дати врожай у 230 тисяч тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: