ТНК-ВР хоче купити Мозирський НПЗ - ЗМІ

Вівторок, 10 травня 2011, 19:37

Слова віце-президент компанії ТНК-ВР з переробки та маркетингу Дідьє Бодранда про можливу купівлю нафтопереробних активів в зоні Митного союзу можуть свідчити про намір придбати Мозирський НПЗ.

Така думка висловлюється у статті аналітичного видання "Білоруси і ринок", передає Оilnews.

В інтерв'ю Reuters Бодранд, зокрема, сказав, що для ТНК-ВР важливо мати власні НПЗ, так як ставку у своєму нафтовому бізнесі компанія робить на переробку сировини, а не на його експорт.

"Якщо є можливість розглянути придбання переробних активів у зоні Митного союзу, ми будемо вивчати її. З точки зору максимізації прибутку найбільш перспективно переробляти нафту і займатися маркетингом нафтопродуктів", - сказав Бодранд.

Реклама:

Відкидаючи можливість покупки казахських НПЗ, аналітики роблять висновок, що мова йде про НПЗ у Білорусі.

Віце-президент ТНК-ВР навряд чи мав на увазі казахстанські НПЗ. Шансів їх купити у ТНК-BP, як відзначають експерти, практично немає.

"Цього не вдалося зробити в ході неодноразових спроб навіть російській компанії "Газпром нафті", афілійованій фактично з державою. Не вийшло це і у Китаю", - йдеться в статті.

На думку експерта, інтерес ТНК-ВР до Мозирському НПЗ абсолютно логічний.

Так, в 2010 році "Газпром нафта" і ТНК-ВР завершили розділ збутових активів компанії "Славнефть", розташованої в Білорусі, і вже з жовтня самостійно здійснювали поставки нафти на Мозирський НПЗ.

Білоруські журналісти нагадують, що "Газпром нафта" і ТНК-BP вже зверталися до уряду республіки з пропозицією про викуп держчастки у ВАТ "Мозирський НПЗ", але білоруська влада її не підтримала.

Проте ТНК-ВР не втратила інтересу до покупки контрольного пакету Мозирського НПЗ у світлі розширення власної збутової мережі в Україні, яка є найбільш привабливим ринком збуту для Мозирського НПЗ.

Втім, експерти вважають малоймовірним продаж Мозирського НПЗ російсько-британській компанії, так як існує вигідніший для Білорусі претендент - «Газпром нафта», а також нові умови поставки російської нафти до Білорусі.

Як сказав чиновник профільного міністерства, слова якого наводяться в матеріалі, сенсу в приватизації заводу немає, так як це не допоможе збільшити його завантаження нафтою.

ТНК-ВР належить п'ять НПЗ - у Росії і Україні і роздрібна мережа з 1400 АЗС, що працюють під брендами BP і ТНК.

Основні акціонери ВАТ "Мозирський НПЗ" - уряд Білорусі - 42,76% акцій і НГК "Славнефть" - 42,58% акцій, 12,25% акцій володіє ВАТ "МНПЗ +", що належить державі, фізособам - 2,41 %.

Минулий рік підприємство завершило з чистим прибутком у розмірі 30 мільйонів доларів, рентабельність роботи склала близько 2,56%.

Потужності за обсягом переробки нафти з урахуванням роботи вторинних процесів заводу становлять близько 11 мільйонів тонн на рік, глибина переробки - близько 70%.

У 2011 році обсяг первинної переробки нафти на Мозирському НПЗ становитиме  близько 10,5 мільйона тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: