В Україні подорожчає євро через підвищення облікової ставки ЄЦБ

П'ятниця, 8 квітня 2011, 09:26

Вперше за три роки Європейський центробанк підвищив базову облікову ставку - на 0,25%, до 1,25% річних.

В останній раз ставка була знижена в травні 2009 року до рекордно низького рівня - 1% - і підтверджена в березні минулого року, пише видання "Комерсант Україна". 

Тепер кредитна ставка збільшилася на 0,25%, до 2%, депозитна - до 0,5%. Зміни вступлять в силу 13 квітня.

ЄЦБ ухвалив таке рішення на тлі прискорення інфляції в єврозоні в березні до максимального з жовтня 2008 року рівня - 2,6%.

Реклама:

"Наше рішення буде сприяти підтримці темпів інфляції нижче 2%. У той же час процентні ставки залишаються низькими, що сприяє економічній активності та створення робочих місць", - зазначив учора президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше.

Ще в березні Тріше заявляв, що ставка підвищуватися не буде. Але зараз, за ​​експертними оцінками, слід очікувати її подальшого збільшення - до 1,75% до кінця року.

Перспектива зростання облікової ставки вже зміцнила позиції європейської валюти: напередодні її вартість на торгах у Лондоні перевищила позначку 1,43 долара / євро, що стало рекордом з січня 2010 року. Згідно з індикатором, вчора торги на міжбанку проходили на рівні 11,38-11,41 гривні за євро.

Попередній максимум був зафіксований 13 січня 2010 року - 11,8 гривні / євро.

На думку аналітиків, рішення ЄЦБ може вплинути на курс євро в Україну. "Найімовірніше, у найближчі пару тижнів європейська валюта продовжить зміцнення у районі позначки 1,45 долара, що дозволить євро піднятися до 11,54 гривні", - прогнозує аналітик ІГ "Сократ" Олександр Саливон.

"Підвищення ставки послабить економіку країн ЄС, що призведе до зниження купівельної спроможності та попиту на імпортні, в тому числі українські товари, - говорить глава департаменту продажів і трейдингу ІК BG Capital Джейтан Такер .- Зростання ставок може зробити істотний вплив на вітчизняний ринок цінних паперів , так як інвестори йдуть динаміці світових фондових майданчиків".

Рішення ЄЦБ здатне спричинити за собою зниження попиту і цін на основні сировинні товари на світових ринках.

"Зміна облікової ставки може зменшити тиск на зростання цін промислових виробників в Україні і, відповідно, з деяким лагом - на індекс споживчих цін. З іншого боку, це може відбитися на зниженні заробітків експортерів і деякому подорожчанні зовнішніх запозичень", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач.

Враховуючи, що понад 25% товарообігу України становить торгівля з ЄС, слід очікувати погіршення торговельного балансу.

"Подорожчає високотехнологічний імпорт: обладнання, техніка, фармпродукція, послуги", - попереджає експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!