Сорос: Інфляція в Китаї вийшла з-під контролю

Понеділок, 11 квітня 2011, 13:11

Рішення уряду Китаю про підтримку ослабленого курсу юаня призводить до зростання ризиків інфляції в країні, їх виходу з-під контролю влади.

Таку думку висловив відомий інвестор-мільярдер Джордж Сорос на конференції в Бреттон-Вудсі, повідомляє агентство Bloomberg.

На його думку, хоча цей підхід багато в чому убезпечив країну від наслідків фінансової кризи в 2008 році, Китай занадто затримав "звільнення" курсу нацвалюти.

"Було б украй корисно дозволити валюті зміцнитися із тим, щоб контролювати інфляцію. Але влада Китаю втратила цю можливість. Тепер інфляція до деякої міри вийшла з-під контролю, й існує серйозна небезпека інфляційної спіралі", - сказав Сорос.

Реклама:

Як прогнозують опитані агентством економісти, темпи інфляції в Китаї у березні 2011 року прискорилися до 5,2%, таким чином, вони третій місяць поспіль залишалися вище запланованих урядом країни на 2011 рік 4%.

Раніше повідомлялося, що Народний банк Китаю минулого тижня підвищив процентні ставки за кредитами і депозитами строком на 1 рік на 25 базисних пунктів.

З 6 квітня ставка за річними кредитами в Китаї становить 6,31% річних, за депозитами на той же термін - 3,25%.

З кінця третього кварталу 2010 року центральний банк Китаю підвищував процентні ставки вже чотири рази і шість разів посилював вимоги до банківського капіталу.

Багато аналітиків минулого тижня відзначали зростаючу ймовірність чергового підвищення процентних ставок за кредитами і депозитами в Китаї.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!