Прокуратура Києва забирає у Фірташа землю

П'ятниця, 1 квітня 2011, 18:20

Господарський суд Києва визнав незаконним продаж Київрадою великої земельної ділянки на околиці столиці площею 3,5 га і зобов'язав власника землі - фірму "Мегаполісжитлобуд" - повернути землю державі.

Відповідне рішення за позовом заступника прокурора Києва було прийнято в лютому цього року, інформує "Дело". 

Як стало відомо, спірна ділянка землі розташована по вул. Кільцева дорога, 1 у Голосіївському районі столиці. На цій території ще за часів СРСР було розпочато будівництво автовокзалу "Теремки".

Проте роботи не були завершені - до припинення фінансування будівельники встигли спорудити лише каркас будівлі. У 2006 році Фонд держмайна включив автовокзал до переліку об'єктів незавершеного будівництва, що підлягають приватизації.

Реклама:

А через рік Київрада спішно продала земельну ділянку під автовокзалом площею 3,5 га фірмі "Торговий дім "Фенікс" за 28 мільйонів гривень для будівництва, експлуатації та обслуговування автовокзалу, торговельно-розважального, виставково-готельно-офісного комплексу з паркінгами і житловими будинками.

У 2007 році "Торговий дім "Фенікс" віддав цю землю в заставу "Родовід Банку" під кредит у 38,76 мільйонів гривень. Коли підійшов термін повернення позики, суми у фірми не виявилося, і вона запропонувала банку продати землю, повернувши тим самим кредит.

Операція вдалася - на початку 2008 року ділянку купила фірма "Мегаполісжитлобуд".

На зв'язок цієї фірми з бізнесменом вказує ряд факторів. Наприклад, "Мегаполісжитлобуд" зареєстрований за адресою вул. Червоноармійська / Басейна, 1-3/2 (А). Там же розташовується офіс відомого імпортера природного газу в Україні "Укргаз-Енерго", співвласником якої є Дмитро Фірташ.

Можна також згадати, що фірма "Мегаполісжитлобуд" раніше входила до переліку найбільших боржників "Родовід Банку", серед яких були й інші близькі до Фірташа компанії.

Борг "Мегаполісжитлобуд" перед фінансовою установою становив понад 140 мільйонів гривень.

До речі, саме в "Родовід Банку" брала 250 мільйонів гривень кредиту  компанія Фірташа "Баски-плюс 2004" під заставу ще однієї великої земельної ділянки в Києві в Оболонському районі.

Потім почалася низка судів, в яких держава намагалася повернути землю. Позиція держави в суді була ослаблена тим, що первинний покупець ділянки - "Торговий дім "Фенікс" - увійшла в процедуру банкрутства.

Однак на одному з останніх засідань у цій справі судді стали на бік правоохоронних органів.

Господарський суд Києва у своєму рішенні вказав, що земельні ділянки, на яких розташовані державні об'єкти незавершеного будівництва, відносяться до державної власності і не можуть передаватися в комунальну власність, а продаж земельних ділянок на яких розташовані державні об'єкти незавершеного будівництва, що підлягають приватизації, здійснює Фонд держмайна .

Тобто, продаж землі повинен був здійснювати Фонд Держмайна, а не Київрада. Також судді встановили, що "Торговий дім "Фенікс" продав землю фірмі "Мегаполісжитлобуд" під автовокзалом без дотримання законодавства.

У результаті суд скасував рішення Київради про продаж ділянки, а компанію "Мегаполісжитлобуд" зобов'язав повернути ділянку в держвласність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: