Думка експерта: Заборона на зміну призначення рекреаційних зон вплине на забудовників

П'ятниця, 25 березня 2011, 14:51 -

Верховна рада прийняла в цілому закон про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах.

Закон передбачає заборону зміни цільового призначення для земельних ділянок зелених зон і зелених насаджень, а також земельних ділянок об'єктів фізичної культури і спорту незалежно від форми їх власності на 5 років.

Як уточнює Ганна Огренчук, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії LCF Law Group, згідно з преамбулою закону його основним завданням є уникнення забудови зазначених земельних ділянок.

"Отже, закон значним чином вплине на довгострокові плани будівельних компаній, у сфері інтересів яких були проекти будівництва об'єктів в найбільш цікавих рекреаційних зонах, наприклад, таких, як побережжя Криму", - вважає експерт.

Реклама:

"Безумовно, найбільш привабливі для будівництва земельні ділянки вже зайняті, тому зацікавленим забудовникам доводилося шукати різноманітні шляхи для отримання права забудови на інших земельних ділянках, в т.ч. та рекреаційного призначення шляхом зміни їх цільового призначення. Звичайно, такий процес вимагав значних капіталовкладень і лобіювання інтересів у місцевих органах влади, але отриманий результат економічно окупав вкладені кошти. Такий розвиток подій викликало негативний відгук і протести населення близьких до забудовуваними районів внаслідок знищення часто унікальних зон рекреації", - прокоментувала вона.

Як зазначає Огренчук, законодавчо певний мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок рекреаційного призначення потрібен, оскільки скорочення рекреаційних зон, здійснення масових забудов стало масовим явищем. Закон є першим кроком на шляху подолання цього явища.

"Позитивним моментом даного нормативно-правового акта є норма про заборону на знищення рекреаційних об'єктів, які знаходяться на відповідних земельних ділянках, що забезпечить їх цілісність і збереження, незважаючи на те, хто є власником ділянки. Також, законом передбачається збільшення на 5 відсотків земельних ділянок рекреаційного призначення при прийнятті рішень про розробку і при затвердженні містобудівної документації", - уточнила Огренчук.

Мінусом на можна вважати відсутність єдиної бази категорії земель рекреаційного призначення, додає Огренчук, що має бути усунуто внаслідок проведення інвентаризації цього виду земель відповідно до законом, що розглядається.

Під час проведення інвентаризації земельних ділянок деякі з них навмисно можуть не потрапити до цього переліку. При її проведенні також не виключено зміни цільового призначення земельних ділянок.

"Звичайно, такі дії будуть грубим порушенням законодавства, проте, на жаль, це не рідкість у сфері земельних відносин. Також не виключено і застосування інших, по суті незаконних, але формально не заборонених, схем для придбання права забудови ділянок, що належать до земель рекреаційного призначення", - прокоментувала вона. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: