Фермери Кот-д'Івуару палять какао через ЄС

П'ятниця, 18 лютого 2011, 17:41

Сотні фермерів в Кот-д'Івуарі проводять протест проти санкцій Євросоюзу, спрямованих проти президента цієї західноафриканської держави Лорана Гбагбо.

Рада ЄС у зв'язку з відмовою Гбагбо і його оточення прийняти результати президентських виборів ввела фінансові санкції на осіб, які підтримують президента.

Зокрема, санкції торкнулися експорту какао, заморожування банківських рахунків чиновників країни на чолі з чинним президентом.

За даними Бі-бі-сі, найбільший банк країни був змушений припинити виконувати фінансові операції.

Реклама:

Крім цього, як повідомило агентство Франс Прес, відділення французьких банків Societe Generale і BNP Paribas закрилися на цьому тижні.

Учасники демонстрації фермерів плантацій какао заявили, що відкидають санкції ЄС, так як вони не пов'язані з політикою.

"Ми не замішані в політику. Ми плантатори, і без какао наші сім'ї під загрозою вимирання", - цитують слова одного з демонстрантів.

Разом з тим, ряд демонстрантів також вважає, що Євросоюзом маніпулює Франція стосовно прийняття рішень з санкцій.

На знак протесту демонстранти спалили мішки із зернами какао, скільки саме було спалено продукції, не уточнюється.

На початку грудня в Кот-д'Івуарі пройшов другий тур президентських виборів - вони були першими після початку громадянської війни, що завершилася в 2004 році встановленням хиткого світу.

За даними ЦВК, на виборах переміг Уаттара. Однак Конституційна рада фактично присудила перемогу чинному президенту Лорану Гбагбо.

І Уаттара, і Гбагбо оголосили себе президентами, прийнявши кожен свою присягу і сформувавши власний уряд.

Міжнародне співтовариство висунуло ультиматум Гбагбо, закликавши його поступитися владою Уаттару, легітимність якого була формально визнана Генеральною асамблеєю ООН.

Раніше, Верховна рада схвалила рішення президента щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в операції ООН у Кот-д'Івуарі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: