Присяжнюк не виключає дочасне скасування квот на експорт зерна

П'ятниця, 14 січня 2011, 16:04

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк не виключає скасування урядом квотування експорту зерна, введеного до 31 березня 2011 року.

Про це він заявив на прес-конференції у Білій Церкві у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зараз буде прийнято рішення про збільшення експорту кукурудзи. А найближчим часом, якщо знайдемо взаєморозуміння з зернотрейдерами, то взагалі скасуємо квоти", - сказав міністр.

Він припустив, що питання про скасування квот буде розглянуте в лютому.

Реклама:

Квотування експорту зерна, спочатку введене Кабінетом міністрів на початку жовтня 2010 року на термін до 31 грудня, в кінці року було продовжене до 31 березня 2011 року.

При цьому сумарний розмір квот збільшено на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн.

Квота на експорт кукурудзи збільшено з 2 млн. тонн до 3 млн. тонн, пшениці - з 0,5 млн. тонн до 1 млн. тонн.

За цей час квоти розподілялися лише один раз способом, що викликав потім різку критику з боку учасників ринку: Кабінет міністрів постановою від 10 листопада 2010 року обмежив термін прийому заявок, тому багато експортерів просто не змогли отримати висновки МінАП та подати заявки.

Спеціально створена комісія 12 листопада 2010 року розподілила 2,182 млн. тонн квоти між компаніями.

Зокрема, ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Нібулон", ТОВ "Кернел-Трейд" і підприємство з іноземними інвестиціями "Сарна" отримали 52,6% квоти на експорт зерна.

Потім Мінекономіки оголосило про прийом заявок з 16 по 30 листопада на експорт кукурудзи в рамках нерозподіленої експортної квоти, що становить 518 тис. тонн, проте вона так і не була розподілена.

Комісія Міністерства економічного розвитку і торгівлі на засіданні 11 січня 2011 року розподілила квоти на експорт зерна в обсязі 2.018 млн. тонн.

При цьому 221 тис. тонн квоти на експорт пшениці і 544 тис. тонн кукурудзи отримало ТОВ "Хліб Інвестбуд", яке належить державній акціонерній компанії (ДАК) "Хліб України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!