Підозрілі банківські операції в Росії втричі перевищили ВВП

Понеділок, 6 грудня 2010, 12:57

Обсяг підозрілих банківських операцій за десять місяців 2010 року склав близько 120 трильйонів рублів.

Це близько 60% обсягу всіх банківських операцій, пов'язаних з економікою, і втричі більше ВВП країни, повідомляє "Коммерсант" з посиланням на Росфінмоніторинг.

Загалом відомство отримало від учасників фінансового ринку понад 5,6 мільйона повідомлень про сумнівні операції.

Більше 90% подібної інформації приходить від банків, а решта припадає на страхові компанії, професійних учасників ринку цінних паперів, ломбарди тощо.

Реклама:

За аналогічний період 2009 року до Росфінмоніторингу надійшло близько 4,7 мільйона повідомлень на суму 57 трильйонів рублів. Чиновники пояснили торішнє зниження числа і обсягу угод, що підлягають контролю, спадом економічної активності.

Банки та інші організації зобов'язані повідомляти Росфінмоніторингу про операції, які перераховані у законі про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

Це, зокрема, операції з готівкою на суму понад 600 тисяч рублів, а також операції з нерухомістю на суму понад 3 мільйони рублів.

Окрім цих операцій, відзначає видання, існує перелік підозрілих операцій, критерії яких менш конкретні та відображені у численних листах ЦБ і документах Росфінмоніторингу.

При цьому кількість кримінальних справ, порушених за матеріалами Росфінмоніторингу, зросла порівняно з 2009 роком приблизно на 12% - до двох тисяч.

Це всього 0,3 відсотка від потенційно підозрілих операцій, про які учасники фінансового ринку повідомили відомство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!