Депутати хочуть заборонити рекламу ліків

Вівторок, 21 грудня 2010, 18:44

Верховна рада має намір заборонити рекламу лікарських засобів.

За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту проголосувало 260 депутатів при 226 мінімально необхідних, повідомляє агентство "Українські новини".

Заборону про рекламу лікарських засобів пропонується внести у вигляді норми в закон "Про лікарські засоби".

Також пропонується в законі "Основи законодавства України про охорону здоров'я" прописати норму, відповідно до якої держава може обмежувати рекламу лікарських засобів, медичних виробів, техніки, методів профілактики, діагностики, лікування, реабілітації.

Реклама:

При цьому дозволяється реклама тільки тих медичних засобів і медтехніки, методів профілактики, діагностики, лікування й реабілітації, які у встановленому порядку дозволені спеціально вповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я.

Інформація про лікарські засоби, у тому числі, ті, що не зареєстровані в Україні або ще на стадії розробки або впровадження у виробництво, може надаватися винятково в спеціалізованих виданнях, призначених для медустанов і лікарів.

У проекті зазначено, що держава має вести Державний реєстр лікарських засобів і надавати інформацію про дозволені до реалізації ліки у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ і лікарів.

Законопроект посилює державний контроль якості вироблених, а також завезених в Україну лікарських засобів шляхом введення обов'язкового державного контролю якості імпортованих лікарських засобів, обов'язкової перевірки відповідності умов виробництва, зберігання й реалізації ліків перед видачею дозволу на здійснення такої діяльності.

Зокрема, порядок ввозу ліків на територію України, відповідно до проекту закону, установлюється Кабінетом міністрів, а контроль здійснюється Державною інспекцією з контролю якості ліків Міністерства охорони здоров'я у встановленому Кабміном порядку.

Проектом забороняється відпуск громадянам без пред'явлення рецепта тих лікарських засобів, які можуть відпускатися лише за рецептом лікаря, при цьому забороняється реалізація таких ліків з аптечного кіоску, крім випадків, передбачених ліцензійними умовами, установленими для ведення господарської діяльності в роздрібній торгівлі ліками.

Раніше повідомлялося, що Київська міська рада на сесії 16 грудня звернулася до Верховної ради із проханням заборонити рекламу лікарських засобів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: