Фірташ добуватиме нафту і газ у Польщі

П'ятниця, 17 грудня 2010, 09:28

Компанія Дмитра Фірташа має намір добувати нафту і газ у Польщі.

Кіпрська Mabofi Holdings Ltd. Фірташа заявила, що звернулася з позовом до окружного суду польського міста Зелена Гура, який 24 листопада наклав арешт на акції "дочки" Emfesz Kft - Emfesz NG Polska - підконтрольну їй DPV Service.

До кінця грудня, за даними Mabofi, має відбутися перший судовий розгляд, пише видання "Комерсант-Україна".

Реклама:

Суд постановив внести інформацію про арешт до офіційного реєстру. У Mabofi повідомили, що DPV Services належить 21 ліцензія на пошук нафтогазових запасів на загальній території в 20 тис. кв. км.

Запаси цих родовищ оцінюються в 180 млн. умовних барелів, а вартість компанії - в 250 млн. доларів.

У листопаді Фірташ повернув собі контроль над компанією Emfesz.

Верховний суд Угорщини підтвердив рішення про визнання незаконним висновку Угорського енергетичного офісу, яким було схвалено операцію з продажу енерготрейдера швейцарської компанії Rosgas.

На початку травня компанія Group DF Фірташа заявила, що 100% Emfesz були незаконно передані від Mabofi компанії Rosgas.

Emfesz повідомила, що Rosgas є компанією, що входить в сферу інтересів російського "Газпрому", який цю інформацію до цих пір не прокоментував.

У прес-службі Group DF ситуацію не коментують. Втім, як розповів співрозмовник з оточення Фірташа, підприємець планує повернути компанію вже в наступному році.

За словами співрозмовника, видобувати вуглеводні в Польщі для Фірташа безпечніше, ніж в Україні: "Ситуація з 11 млрд. кубометрів газу продемонструвала, що в Україну на рівному місці можуть виникнути проблеми. Та й ціни в Польщі зараз вищі, ніж в України".

Учасники ринку та експерти вважають, що видобувати вуглеводні вигідніше в Україну.

"У Польщі, втім, як і в України, дуже складні геологічні умови, а от розмір рентної, заробітної плат, вартість матеріалів і устаткування - вище", - розповіли в прес-службі Лукойла.

"Якщо в України собівартість тонни видобутої нафти становить 80-100 доларів, то в Польщі - 120-150 доларів. Аналогічна пропорція зберігається і у разі видобутку газу", - повідомив начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн нагадав, що за останні півроку кілька польських компаній заявили про плани видобувати газ в Україну, і жодна українська компанія не виступила з аналогічною заявою щодо Польщі.

Так, у червні польська Kulczyk Oil повідомила про завершення операції з придбання 70% українського газодобувача "КУБ-Газ" за 45 млн. доларів.

А на початку грудня президент PKN Orlen Яцек Кравець і міністр охорони навколишнього природного середовища Микола Злочевський підписали угоду про співробітництво у сфері розвідки і видобутку сланцевого газу в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!