Україна "спостерігатиме" за переговорами щодо митного союзу

Середа, 1 грудня 2010, 14:55

Україна вирішила брати як спостерігач участь у переговорах між Росією, Білоруссю й Казахстаном щодо формування митного союзу в рамках Єдиного Економічного Простору.

Про це заявив міністр економіки Василь Цушко, повідомляє агентство "Українські Новини".

З його слів, ці три країни запросили Україну, як і всі країни Співдружності Незалежних Держав, до участі в переговорах як спостерігачів.

Досі спостерігачем виступав тільки Таджикистан.

Реклама:

"Нас також запросили (бути спостерігачами). Нам це цікаво - подивитися, що вони там обговорюють. Тому наша група зараз буде теж брати участь у переговорах як спостерігач", - сказав міністр.

Він зазначив, що Україна поки що не розглядає свій вступ до митного союзу.

За словами Цушка, Україна в першу чергу зацікавлена в створенні зони вільної торгівлі в рамках СНД без вилучень й обмежень.

Водночас, зазначив міністр, Росія наполягає на виключенні з угоди щодо зони вільної торгівлі цукру, а Казахстан - спирту.

При цьому у України й Білорусі нема винятків у взаємній торгівлі.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович допускає вступ України в митний союз у рамках ЄЕП, створюваного Росією, Білоруссю й Казахстаном, за умови дотримання всіх необхідних внутрішньодержавних процедур.

Європейський комісар із розширення Європейського Союзу й політики сусідства Штефан Фюле вважає несумісним створення зони вільної торгівлі між Україною й Європейським Союзом, до чого прагне Україна, і одночасно участь української держави в митному союзі в рамках ЄЕП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!