Москва готова на компроміс, якщо Янукович і Медведєв поговорять про Коломойського

П'ятниця, 26 листопада 2010, 13:31

Під час зустрічі президентів Росії та України обговорюватиметься ситуація з конфліктами російських акціонерів українських підприємств: Кремль хоче, щоб росіянам повернули втрачені акції.

Москва готова шукати компроміс у газовому діалозі з Україною. Про це передає Reuters з посиланням на джерело в Кремлі, передає "Дело".

За словами джерела, однією з тем сьогоднішніх переговорів президента країни Віктора Януковича з російським колегою Дмитром Медведєвим стане конфлікт українських і російських акціонерів Кременчуцького НПЗ і інші господарські суперечки.

"Україна добивається від Росії зниження цін на газ, і Москва готова шукати компроміс у газовому діалогу", - підкреслив представник Кремля.

Реклама:

Що стосується господарських конфліктів, то джерело заявило, що "є просування, але подекуди, в силу або інерції або протидії - неполітичної, підкреслюю - ситуація зберігається складна".

"Навколо "Укртатнафти", "Укртрансконтейнера" і низки інших", - перелічив він.

"Укртатнафта", заснована державним "Нафтогазом України" і російськими акціонерами в особі республіки Татарстан і "Татнафти", експлуатує найбільший в Україні НПЗ - Кременчуцький.

Російська сторона стверджує, що кілька років тому відбулося рейдерське захоплення НПЗ, в результаті якого іноземні акціонери втратили контроль, і оскаржують тепер це в судах.

Зараз Кременчуцьким НПЗ управляє команда "Привату", що належить Ігорю Коломойському.

Нагадаємо, українсько-російський комітет з економічного співробітництва в кінці жовтня 2010 року прийняв рішення, згідно з яким засідання робочої групи з проблемних питань "Укртатнафти" будуть проводитися щомісяця.

"Татнефть" звинувачує Україну в порушенні урядових домовленостей про взаємний захист інвестицій і вимагає відшкодування збитку в розмірі 2,4 млрд. долара.

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Республіки Татарстан (РФ) в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Спочатку 20,1% акцій НПЗ належало ВАТ "Татнефть", ще 29,7% - міністерству майна Татарстану.

У результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ практично знизилася до нуля, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер - пов'язаний з групою "Приват" ТОВ "Корсан" - володіє 19,449% акцій.

Ще 28,7788% "Укртатнафти", станом на кінець 2009 року, перебувало на казначейському рахунку емітента і чекало продажу, першочергове право на яку мали діючі акціонери.

У 2007 році "Татнафта" пред'явила позов проти України через міжнародний арбітраж, вимагаючи відшкодування 520 млн. доларів збитків, пізніше суму позову була збільшена до 2,4 млрд. долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: