Тарифи на вантажні залізничні перевезення зростуть на 16%

Четвер, 25 листопада 2010, 13:50

Мінтрансзв'язку пропонує з 2011 року на 16% підвищити тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України.

Про це йдеться у відповідному проекті наказу про зміну коефіцієнтів, які застосовуються до Збірника тарифів на перевезення залізничним транспортом року.

Зокрема, наказ передбачає проведення у 2011 році щорічної індексації тарифів, передає "Дзеркало тижня".

Реклама:

У Мінтрансзв'язку підкреслюють, що остання індексація тарифів на перевезення вантажів у межах України здійснювалася ще у жовтні 2008 року.

При цьому, після набуття чинності Тарифної збірки з 1 травня 2009 року, фактичного збільшення тарифів так і не відбулося.

Більше того, Мінтрансзв'язку відзначає, що з часу останнього підвищення тарифів фактичний індекс промислових цін склав 25,6%, інфляція також зросла на 25,5%.

У відомстві підкреслюють, що несвоєчасність перегляду тарифів та індексація їх за залишковим принципом, низький рівень рентабельності не забезпечують повною мірою самоокупність.

Тому проведення індексації вантажних залізничних тарифів із 1 січня 2011 року на 16% лише частково забезпечить принцип самоокупності залізниць, зазначають у міністерстві.

Переіндексування також буде сприяти покращенню фінансово-економічного стану галузі, виконанню інвестиційних програм, збільшенню платежів до бюджетів всіх рівнів та збереженню податкових надходжень на рівні не менше, ніж цього року.

"Підтримка у робочому стані зношеного рухомого складу вимагає значних фінансових витрат. Так, у 2011 році витрати на ремонт і модернізацію основних засобів прогнозуються в сумі понад 12 млрд. гривень, що на 40% більше ніж минулого року", - відзначає міністерство.

"Проте фінансовий стан галузі діючого рівня тарифів та існуючих джерел капітальних інвестицій, з урахуванням залучених коштів, дозволить у 2011 році задовольнити потребу залізних доріг тільки на 54%. Дефіцит фінансових коштів складе більше 11 млрд. гривень", - йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з прогнозами Мінтрансу, після введення нових коефіцієнтів, доходи від вантажних перевезень повинні збільшитися на 4,033 млрд. гривень, надходження до державного бюджету складуть 2,143 млрд. гривень, з них податок на прибуток - 756,2 млн. гривень, податок на додану вартість - 806,7 млн. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: