Думка експерта: Не кожна молода сім'я отримає дешеве житло

Четвер, 21 жовтня 2010, 16:10 -

Ощадбанк і Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписали договір про співпрацю у фінансуванні державної програми "Доступне житло" на 2010-2017 роки.

Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, зможуть розраховувати на держпідтримку у вигляді сплати за рахунок коштів Фонду первинного внеску в розмірі 30% від вартості квартири, що купується в недобудованих будинках.

Ще 70% суми повинні будуть оплатити самі громадяни за рахунок власних коштів і кредиту Ощадбанку, виданого на 20 років під 16% річних.

Президент Союзу фахівців з нерухомості України, генеральний директор консалтингової компанії "Самсон" Олександр Рубанов не бачить реальних зрушень у фінансуванні молодіжного будівництва.

Реклама:

"Ці програми вже були, але вони малоефективні", - сказав він у коментарі "Економічній правді".

"Там же корупція, тобто просто так не можна було отримати квартиру - там на явках все було побудовано. І я не думаю, що цього разу ситуація принципово відрізняється", - зазначив він.

Експерт назвав прописані в програмі умови фінансування привабливими, але висловив сумнів у тому, що ними зможе скористатися широкий загал позичальників.

"16% у порівнянні з тим, що є зараз (в середньому - 22% річних. - ЕП), можна тільки вітати - якщо дійсно будуть видавати такі дешеві гроші", - сказав він.

"Але справа в тім, що вимоги до позичальника, скоріше за все, будуть настільки жорсткими, що людей, які зможуть пройти через це "сито", буде дуже мало", - наголосив Рубанов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: