МВФ є для України "зовнішнім батогом" - експерт

Неділя, 10 жовтня 2010, 19:44

Міжнародний валютний фонд  в співпраці з Україною виступає в ролі своєрідного "зовнішнього батога".

Про це в програмі "Реальна економіка", що виходить на каналі UBC, розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Наша влада довела, що вона не може себе реформувати. МВФ як зовнішній батіг, який спонукає і підштовхує. Тобто, не можна відвернутись і звернути. Внутрішні чинники реформувань в нас, по суті, відсутні, тобто, ось цей зовнішній чинник - він все ж таки для України має значення", - сказав він.

На думку Юрчишина, "добре, що це все ж таки МВФ, з тієї причини, що цей фінінститут дає кошти насамперед на стабілізаційні заходи".

"Хоча співпраця з МВФ відкриває доступ країн до ресурсів, які пов'язанні з МВФ", - додав співрозмовник.

Юрчишин зауважив, що МВФ не винен в тому, що в Україні підвищено ціни на газ для населення.

"Те, що ми підвищили ціни на газ - це не МВФ винен, справа в тому, що нереформована економіка, яка впродовж років консервує застаріле виробництво, не змогла б розвиватися і надалі", - сказав експерт.

На питання, який основний мотив позичати Україні гроші, Юричишин відповів, що "останніми роками МВФ піддавався значній  критиці, що його стабілізаційні програми дуже слабко почали працювати в світі".

"Певним чином Україна виявилася тією країно, на якій було б дуже добре показати, що все ж таки інструменти МВФ добре працюють для стабілізаційної програми".

"Складається  враження, що Україна потрібна МВФ більше, ніж МВФ Україні", - підкреслив Юрчишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!