"Газпром" прагне перекупити газ Nabucco

Четвер, 30 вересня 2010, 11:39

Російський "Газпром" є єдиним реальним покупцем газу з азербайджанського гігантського родовища Шах Деніз 2.

Про це заявив голова експортного підрозділу "Газпрому" Алєксандр Медведєв, передаэ сайт ua-energy.

І Росія, і ЄС змагаються за великі газові контракти з компаніями, які розробляють гігантське азербайджанське родовище Шах Деніз - BP та Statoil, - для постачання через свої конкуруючі проекти трубопроводів.

"Грунтуючись на суто економічній логіці, немає іншого конкурента, який може перевершити нашу ціну", - сказав Медведєв сказав в інтерв'ю Reuters.

Реклама:

 Аналітики кажуть, що бажання багатої на газ Росії купувати азербайджанський газ є спробою запобігти диверсифікації джерел газу з боку Європейського союзу.

Підтримуваний з боку ЄС проект газопроводу Nabucco покликаний транспортувати газ з Центральної Азії, в обхід Росії та України, але цей проект мав труднощі в підписанні угод на постачання газу.

Конкурент від Росії - проект трубопроводу "Південний потік" буде також обходити Україну, головну транзитну країну для російського газу до Європи, і постачатиме газ з російського берега, по Чорному морю до Болгарії чи Румунії.

"Ми будуватимемо "Південний потік" незалежно від того, як українська система буде розвиватися", - сказав Медведєв.

"Газпром" і українська державна енергетична та газопровідна компанія "Нафтогаз" ведуть переговори про злиття.

"Якщо ви подивитеся на додаткові 200 млрд. кубометрів газу для експорту в Європу, які будуть потрібні в 2030 році, ви бачите, що пріоритет повинен бути, як зберегти потенціал системи України", - сказав Медведєв.

Медведєв також заявив, що японська Mitsubishi буде одним із привілейованих кандидатів на партнерство в газовому проекті "Сахалін-3".

"Газпром" нещодавно відкрив велике родовище газу на блоці Киринський проекту "Сахалін-3" в Охотському морі.

Японські Mitsubishi і Mitsui є партнерами "Газпрому" в проекті "Сахалін-2", який має виробити 9,6 млн. тонн скрапленого природного газу (СПГ) в цьому році.

Японія все частіше звертає на північ свої потреби в енергії, в той час як Росія посилає більше нафти і газу в тихоокеанським клієнтам з нових родовищ Східного Сибіру і розширює виробництво СПГ на Сахаліні.

Видобуток на одному з найбільших газових родовищ у Східному Сибіру, Ковикті, планується на 2020 рік, відповідно до урядового плану розвитку Далекого Сходу.

Власник ліцензії на Ковиктинське родовище в даний час переживає банкрутство і родовище, як очікується, повернеться в руках держави.

Медведєв заявив, що "Газпром" ще не вирішив, чи боротися за родовище, коли воно буде виставлено на аукціон.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: