МВФ не дасть Греції збанкрутувати

Понеділок, 20 вересня 2010, 10:06

Аналітики та інвестори побоюються, що Греції все-таки не уникнути банкрутства, незважаючи на масштабну фінансову допомогу сусідів по Євросоюзу.

Проте Міжнародний валютний фонд не має наміру полишати країну в біді: якщо грекам буде потрібен додатковий пакет допомоги - не виключено, що фонд його надасть, пише The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела.

"Виключні підтримка і доступ (до фінансування), які отримала Греція, не виключають самі по собі подальших кроків або нової угоди з МВФ після трьох років", - сказав співрозмовник видання.

Це перший сигнал, що МВФ і міжнародні кредитори не допустять банкрутства Греції, якщо країні не вдасться відновити довіру до себе з боку учасників ринку навіть після прийняття найсуворіших заходів економії, які були умовою отримання фінансової підтримки.

Реклама:

Видання нагадує, що у травні 2010 року Євросоюз і МВФ організували трирічний пакет фінансової допомоги Греції обсягом 110 млрд. євро.

Поки Афіни змушені повністю покладатися на цю допомогу, оскільки рівень прибутковості за облігаціями Греції, який вимагають учасники ринку, залишається занадто високим, досягаючи 11%.

Інвестори, у свою чергу побоюються, що, незважаючи на неодноразові спростування, Греція в кінцевому підсумку може все ж допустити дефолт за своїми державними облігаціями на 300 млрд. євро, якщо кредитні ставки залишаться непомірно високими після того, як вичерпаються кошти від програми підтримки в початку 2012 року.

Тим не менш, МВФ розраховує, що країні вдасться відновити нормальні умови запозичення 2011 року.

У такому разі потреба в додаткових заходах підтримки для Греції не виникне, говорить співрозмовник WSJ.

Видання нагадує, що для того, щоб зміцнити довіру ринків до своєї економіки, Греція не тільки пішла на безпрецедентне скорочення дефіциту бюджету, але і радикально реформувала систему збору макроекономічних даних.

Останні нововведення стосуються національного статистичного агентства Elstat, яке отримало більшу незалежність і очолюється тепер одним з колишніх топ-менеджерів МВФ.

Крім того, міжнародні аудитори вперше перевіряють дані місцевих органів влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!