Українська промисловість "злізе" з газу, "підсівши" на вугілля?

Середа, 11 серпня 2010, 12:11

Підвищення цін на газ для промисловості спонукало українські підприємства звернути увагу на альтернативні види енергії та застосування енергозберігальних технологій, пише "Радіо свобода".

Видання нагадує, шо від початку місяця газ для промисловості подорожчав. НКРЕ збільшила граничний рівень цін на майже 10%.

У результаті вартість газу для промисловості зросла з 2,62 тисячі гривень до 2,88 за тисячу кубометрів.

До того ж, це вже друге підвищення цін на газ для промисловості від початку 2010 року.

Реклама:

На третій квартал уряд скасував діючі з листопада 2008 року пільги для металургійних та хімічних підприємств, і тоді вартість для них підвищилася на майже 23 відсотки - до 2,62 тисячі гривень за тисячу кубів.

Самі ж підприємці ще не підрахували, як подорожчання газу вплине на промисловість.

Як повідомив виданню директор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко, поки що ведуться підрахунки.

Утім, за його словами, зважаючи на подорожчання газу, підприємство почало скорочувати його споживання.

У порівнянні з радянськими часами, меткомбінат вже скоротив споживання блакитного палива вдвічі, і планує продовжити скорочення.

Окрім цього, зазначає Бойко, зараз ведеться будівництво заводу із переробки вугілля на пил, що дозволить замінити газ вугіллям.

"У радянські часи при такому ж виробництві ми використовували 240 тисяч кубів за годину природного газу. Зараз використовуємо 120. Використання скоротили вдвічі при тому ж виробництві", - сказав Бойко.

Переходити з газу на вугілля почали і цементні заводи. У середньому, за підрахунками цементників, це може дозволити скоротити енерговитрати вдвічі.

До того ж, за словами Оксани Черненко - аналітика з продажу та маркетингу компанії Dyckerhoff Україна, якій належать три цементних заводи, на відміну від газового, ринок вугілля є конкурентним.

"Це є повністю конкурентний ринок, на якому утворюється повністю конкурентна ціна", - зазначає пані Черненко.

Попри те, що використання вугілля більше забруднює навколишнє середовище, ніж газ, промисловці запевняють, що новітні технології дозволяють тримати шкідливі викиди у нормі.

Але, як зазначає президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, застосування енергозберігаючих технологій та альтернативних енергоносіїв поки що носить локальний характер.

Загалом же, наголошують експерти, збереження низьких цін на газ для промисловості впродовж багатьох років призвело до нераціонального його використання.

Українська економіка залишається однією із найбільш енергозатратних у Європі. Для прикладу, Україна споживає у понад 6 разів газу більше, ніж Німеччина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: