Уряд серйозно взявся за торгівлю

П'ятниця, 23 липня 2010, 10:07

Щоб встановити контроль за торгівлею і захистити споживачів, Міністерство економіки підготувало проект закону "Про внутрішню торгівлю", який у четвер обговорювали в Кабміні.

Однак цей законопроект, на думку деяких львівських підприємців, недоопрацьований і лобіює інтереси великих торговельних мереж, передає Радіо "Свобода".

Згідно з законопроектом "Про внутрішню торгівлю", магазин може працювати, якщо, крім торговельного залу, має ще підсобні, адміністративні приміщення.

Новий проект також унеможливить існування значної кількості літніх майданчиків, оскільки доведеться оформляти оренду на земельну ділянку.

Реклама:

У так званих малих архітектурних формах, наметах і ятках, за проектом закону, не можна буде торгувати. А ось торгівля на візку чи з машини дозволена.

Координатор громадського об'єднання "Гармонія і порядок", адвокат Дмитро Гудима каже, що законопроект потребує доопрацювання, а тому підприємці мали б активніше брати участь в обговоренні.

"У цій ситуації виживуть власники великих торговельних і ресторанних мереж. Але водночас втілюється ідея тиску на малий і середній бізнес", - каже він.

Новий закон "Про внутрішню торгівлю" необхідний, наголосив у розмові з Радіо "Свобода" представник мережі магазинів дитячого одягу Лев Козаков.

Але такий документ, на його думку, не повинен захищати великі торговельні мережі.

"У першу чергу треба в законопроекті сконцентруватися на дрібному товаровиробникові і виробнику сільськогосподарської продукції. Такі кроки законопроект робить, але не доводить це до кінця. Саме розвиток місцевого виробника, дрібного - на них має бути направлений закон, вони мають мати доступ до реалізації", - говорить він.

До 9 серпня Кабмін прийматиме зауваження щодо законопроекту. Відтак Асоціація роботодавців Львівщини закликає людей, зайнятих у торгівлі, надсилати свої пропозиції щодо нового закону "Про внутрішню торгівлю".

У Росії такий законопроект обговорювали чотири роки, зазначає Радіо "Свобода".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: