В Росії просуватимуть "Глонасс", заборонивши мобільники з GPS

П'ятниця, 16 липня 2010, 15:25

В Росії можуть потрапити під заборону мобільні телефони з GPS-навігаторами.

Основний акціонер холдингу АФК "Система" Володимир Євтушенков запропонував російському прем'єрові Володимиру Путіну законодавчо заборонити ввезення до Росії навігаційне обладнання без вбудованого в нього чіпа вітчизняної системи "Глонасс", пише газета "Ведомости".

Він стверджує, що вже обговорював цю можливість з усіма постачальниками такого обладнання, зокрема, з Nokia, Siemens, Motorola.

І вони, за словами Євтушенкова, чудово розуміють, що цей ринок буде закрито, але їм потрібно, щоб це було зроблено законодавчо.

Реклама:

Путін погодився, що вендори переживуть це "спокійно".

"Добре, що наші партнери розуміють, що ми, захищаючи свої національні інтереси, будемо просувати на наш ринок власний продукт. І треба коректно з ними вибудовувати відносини", - сказав він.

Переговори про вбудовуванні модулів "Глонасс" у навігатори та мобільні телефони ведуться з усіма ключовими вендорами, підтвердив виданню гендиректор НІС Олександр Гурко.

Їм це цікаво, стверджує він, оскільки Росія - великий ринок, а загальний технологічний тренд рухається до створення мультисистемних пристроїв.

Крім того, зараз Мінпромторг готує нововведення в митному регулюванні.

Якщо рішення про заборону на навігаційне обладнання із вбудованими чіпами американської навігаційної системи GPS буде прийняте, під нього потраплять як окремі GPS-навігатори, так і популярні моделі мобільних телефонів і навіть комп'ютерів.

Так модуль GPS вбудований в кілька моделей смартфона iPhone від Apple, в телефони Nokia, Samsung, в популярний планшет від Apple - iPad.

АФК "Система" просуває і власні інтереси. Вона контролює створену разом з Роскосмосом компанію "Навігаційно-інформаційні системи" (НІС) - федерального оператора системи "Глонасс" в Росії.

Днями "Система" придбала й інший навігаційний актив - компанію "М2М-Телематика", яка займається розробкою систем супутникового спостереження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!