Ахметова пустили в державні шахти

Вівторок, 13 липня 2010, 11:20

Компанія ДТЕК, підконтрольна Рінату Ахметову виступить інвестором двох великих державних шахт - "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит".

Компанія домовилася про вкладення 500 млн. гривень на закупівлю обладнання для підприємств в обмін на вугілля антрацитної групи, пише видання "Комерсант-Україна".

Документ про інвестування укладено строком на п'ять років з можливістю продовження.

"Державні об'єднання отримають стабільного покупця своєї продукції, який буде сприяти їхньому розвитку. Ми, у свою чергу, забезпечимо вугіллям антрацитових марок наші генеруючі підприємства", - пояснив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

Реклама:

Згідно з угодою, до кінця 2010 року ДТЕК профінансує проекти підприємств з технічного переоснащення, модернізації і розвитку з застосуванням механізму державно-приватного партнерства.

В "Ровенькиантрацит" буде інвестовано 300 млн. гривень, в "Свердловантрацит" - 200 млн. гривень.

Видання відмічає, що основна частина коштів буде направлена в капітальне будівництво, закупівлю очисного та прохідницького обладнання, що дозволить підготувати до кінця року 30 нових лав на обох держпідприємствах.

У партнерстві з державою ДТЕК буде здійснювати контроль над цільовим використанням та ефективністю розподілу наданих капітальних ресурсів.

За даними видання, у Мінвуглепромі розраховують завдяки інвестиціям ДТЕК до 2014 року збільшити загальну річний видобуток двох шахт на 3 млн. тон. Зараз видобувається - 10-12 млн. тон вугілля.

Без модернізації обсяг видобутку вугілля на шахтах вже найближчим часом міг різко знизитися, заявляють на вугільних підприємствах.

В "Свердловантрацит" відзначають, що за нинішньої ціни на вугілля не можуть залучати банківські кредити.

"Це замкнене коло: у нас не вистачає прибутку, щоб погашати кредити, тому ми не можемо почати видобувати більше вугілля, щоб збільшити розмір прибутку", - говорять у прес-службі компанії.

На думку аналітика ІК "Тройка Діалог Україна" Марії Репко, надалі аналогічна схема буде впроваджена і на інших вугільних держпідприємствах.

У Мінвуглепромі повідомили, що російський "Кузбас", що входить до складу групи "Юрмаш-холдинг", зацікавлене в інвестуванні в шахту ім. Стаханова за схемою, подібної до тієї, про яку домовився ДТЕК.

Як повідомлялося, ДТЕК завершила розміщення єврооблігацій на суму 500 млн. доларів строком на п'ять років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: