"Укренерго" чекає від ДТЕК Ахметова погашення боргу в 1 млрд за передачу електроенергії – там відповіли

Вівторок, 25 січня 2022, 13:35
 
фото: укрінформ

Системний оператор звернувся до Кабміну, Міненерго, НКРЕКП, РНБО, СБУ та Мінфіну з проханням посприяти у вирішенні питання погашення боргу "Д.Трейдінг" в 1,037 млрд гривень перед "Укренерго". У "Д.Трейдінг" вважають механізм плати за передачу електроенергії під час експорту незаконним.

Про це ЕП повідомив співрозмовник у компанії.

За словами співррозмовника, заборгованість сформувалася за послуги з передачі електроенергії під час експорту.

В "Укренерго" заявляють, що наразі "Д.Трейдінг" жодних реальних заходів щодо погашення боргу не вживає.

Реклама:

Там додали, що несвоєчасна оплата за наданні послуги може призвести до дестабілізації роботи ринку електроенергії і зниження рівня розрахунків на ринку.

Доповнено позицією "Д.Трейдінг"

У "Д.Трейдінг" вважають механізм плати за передачу електроенергії під час експорту незаконним та таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України і Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

"Ця позиція була підкріплена рішеннями господарських судів усіх ланок, в тому числі Верховним Судом.

Більш того, станом на 25.01.2022 року відсутнє будь-яке судове рішення, яким би суд задовольнив вимоги НЕК Укренерго щодо стягнення будь-якої заборгованості з ТОВ "Д.Трейдінг", - йдеться у позиції компанії.

"Разом з тим, компанія "Д.Трейдінг" розцінює маніпулятивні намагання НЕК Укренерго втягнути РНБО в суто господарські відносини учасників ринку е/е як спробу підмінити правосуддя та тиску на компанію.

Зауважимо, що плата за передачу електроенергії під час її експорту напряму порушує українське законодавство та міжнародні зобов’язання України, зокрема, ст.41 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства і це неодноразово підтверджувалося у листах Секретаріату організації. Дана норма забороняє встановлення мит, кількісних обмежень імпорту/експорту електроенергії і усіх заходів, які мають рівноцінний ефект.

Аналогічні зобов’язання України також встановлені в ст. 31 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, ратифікованою Україною у 2014 році", - додали в "Д.Трейдінг".

"Рада Міністрів Енергетичного співтовариства вже розглядала подібну ситуацію в Болгарії, в результаті якої національного оператора системи передачі було зобов’язано припинити нараховувати тариф на передачу електроенергії (export fee) під час її експорту. 

Більш того, в жовтні 2021 року на раунді присвяченому інтеграції НЕК Укренерго до ENTSO-e чинний на той момент глава Секретаріату Енергетичного Співтовариства Януш Копач зазначив, що перед Секретаріатом вже ініційована справа, щодо порушення Україною зобов’язань, взятих на себе підписанням Договору про заснування Енергетичного Співтовариства", - резюмували в компанії.

Микола Топалов, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: