Рада може посилити вплив НБУ на ринку платіжних систем

Четвер, 3 червня 2010, 10:46

Представник парламентської коаліції, народний депутат Юрій Полунєєв у середу зареєстрував у Верховній раді законопроекти №6465 і №6466, які кардинальним чином змінюють правила роботи платіжних систем в Україні.

Документами вносяться зміни до законів "Про Національний банк" і "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" та передбачається розширення повноважень НБУ щодо регламентації клірингових операцій із застосуванням платіжних карток, пише газета "Комерсант-Україна".

Відповідно до проектів, клірингова організація повинна бути виключно резидентом, і всі взаєморозрахунки з оплати операцій, проведених за допомогою випущених українськими банками платіжних карт, слід проводити через неї тільки у гривні.

Дії міжнародних платіжних систем (МПС) на території країни повинні будуть відповідати українському законодавству.

Реклама:

МПС втратять монопольне право розміщувати на емітованих усередині країни платіжних картках тільки одну торгову марку.

Положення законопроектів серед іншого забороняють торговцям позбавляти покупців можливості розраховуватися за покупку платіжною карткою, а також зобов'язують податкові органи стежити за встановленням POS-терміналів і проведенням платежів через них.

З Кримінального кодексу запропоновано виключити адміністративну відповідальність за шахрайство з платіжними картами, а термін покарання збільшити до трьох років.

Як відомо, внесенню законопроектів до парламенту передував конфлікт на ринку платіжних карток.

За даними видання, 30 квітня Нацбанк прийняв постанову №223, якою затвердив новий порядок емісії та використання платіжних карт.

Регулятор передбачив можливість розрахунків платіжними картками та оплати комісій платіжним системам тільки в гривні.

Утім, постанова НБУ наразі не зареєстрована в Міністерстві юстиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: