МВФ уже обережно критикує реформи Януковича

Середа, 2 червня 2010, 17:09

Закладені у програму економічних реформ показники не є "надто амбіційними".

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр на засіданні Комітету економічних реформ у середу.

Зокрема, він зазначив, що у програмі "слушно зазначається необхідність скоротити фіскальний дефіцит і переломити динаміку швидко зростаючого державного боргу".

"Однак, пропозиція скорочувати дефіцит на 1% на рік не є амбіційною. В результаті такого підходу, державний борг продовжуватиме зростати ще кілька років перед тим, як ситуація стабілізується, породжуючи тим часом сумніви щодо рішучої налаштованості забезпечити фіскальну консолідацію", - зазначив Альєр.

Реклама:

"Більше того, на наш погляд, плановий показник дефіциту держбюджету має сам по собі встановити мету, а не розглядатися лише як індикатор успіху, як запропоновано в цьому звіті", - наголосив він.

Те ж саме, за словами Альєра, можна сказати і про цілі щодо показника інфляції.

"Оскільки показник інфляції вже вимірюється однозначним числом, скорочення до 5-6% до 2014 року видається не занадто амбіційною метою. У цьому випадку також показник реформ повинен сам по собі становити мету, а не розглядатися лише як індикатор успіху", - відзначив представник МВФ.

Альєр підкреслив також, що реформи енергетичного сектору та пенсійної системи "слушно визначаються, як основні пріоритети".

"Однак заходи, виписані в рамках етапів реформи, повинні бути більш амбіційними з огляду на масштаб охоплення і строки упровадження для того, щоб забезпечити вирішення проблем, які мають глибоке коріння", - наголосив він.

За словами представника МВФ, етап розробки плану заходів можна було б використати для того, щоб сформулювати амбіційний порядок денний для реформи за цими напрямками.

Також Альєр торкнувся теми підвищення ступеня пріорітизації та встановлення черговості у впровадженні напрямків економічної політики у програмі.

"Природним наслідком такого комплексного звіту є великий обсяг пропозицій вміщених у ньому, що зумовлює високий ризик того, що багато важливих заходів не буде запроваджено в життя, в той час, як менш важливі реформи будуть запроваджені", - зазначив він.

"Тому деталізований план повинен встановлювати чіткі пріоритети у здійснені реформ і задавати послідовність реформ, спрямованих на досягнення цілей програми і якомога коротший термін", - наголосив Альєр.

Ще одним аспектом, який характеризує програму, представник МВФ назвав оцінку вартості реформаторських заходів для бюджету.

"Запровадження кількох із запропонованих реформ веде до більш високих видатків з бюджету, зокрема, на короткострокову перспективу", - пояснив він.

На думку Альєра, в рамках розробки детального плану можна було б визначитися і запропонувати комплексуючі кроки для того, щоб програма реформ в цілому продовжувала відповідати більш узагальненим цілям, таким, як досягнення фіскальної консолідації та стабільності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!