Уряд знайшов ПДВ-облігаціям нове використання

Понеділок, 14 червня 2010, 09:21

Найбільшим підприємствам дозволять розрахуватися з НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ у рахунок боргу держави перед ними з відшкодування ПДВ.

Про це пише "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело у Кабміні.

За словами співрозмовника видання, минулого тижня віце-прем'єр Андрій Клюєв тижні дав розпорядження Міністерству фінансів розробити механізм погашення заборгованості підприємств-експортерів перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ у рахунок боргу перед ними з відшкодування ПДВ з боку держави.

"Зараз розглядаються два основні варіанти взаємозаліку: перший - погашення простроченого боргу з ПДВ живими грошима, другий - випуск Мінфіном ПДВ-облігацій, якими підприємства зможуть погашати борг перед "Нафтогазом". Ухвалення рішення очікується наступного тижня. Список підприємств ще буде визначатися урядом", - уточнив співрозмовник.

Реклама:

Як відомо, унаслідок заборгованості перед "Нафтогазом" зараз на межі зупинки перебуває найбільших металургійних і хімічних підприємств країни.

З 9 червня монополія скоротила постачання газу підприємствам з найбільшими боргами.

Так, тиск газу, що подається на Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського (борг на 10 червня - 274,8 млн. гривень), знизився утричі, через що всі доменні печі переведені на безгазовий режим.

А на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча (304,800 млн. гривень) повідомили про зниження тиску до 3,5 кг/кв. см при нормі 5,4 кг/кв. см, що загрожує зупинкою мартенівського виробництва.

Скорочено постачання газу концерну "Стирол" (178,5 млн. гривень), Алчевському меткомбінату (151,8 млн. гривень), повністю зупинені - "Дніпрошині", ВАТ "Чернігівське хімволокно" та Лисичанській ТЕЦ.

Сум відшкодування ПДВ має вистачити для розрахунків з "Нафтогазом".

Зараз загальний борг промислових підприємств за газ, за даними компанії "Газ України" (дочірня структура НАК), становить 4,9 млрд. гривень.

При цьому заборгованість перед підприємствами із відшкодування ПДВ вище: в ГМК - 6,4 млрд. гривень, уточнили в асоціації "Металургпром", ще понад 1 млрд. гривент - перед хімічними підприємствами, стверджують у Спілці хіміків України.

"Ми вже готуємо документи до випуску ПДВ-облігацій. Хоча, звичайно, хотілося б отримати відшкодування грішми", - говорить основний власник концерну "Стирол" Микола Янковський.

У п'ятницю в обговоренні питання здійснення взаємозаліків в Кабміні брав участь і голова правління Маріупольського меткомбінату Володимир Бойко.

"Доручення дане, але поки невідомі терміни реалізації взаємозаліків", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: