"Нафтогаз" обмежив в газі Бойка з Тарутою

Четвер, 10 червня 2010, 09:24

"Нафтогаз" почав скорочувати постачання газу металургійним підприємствам з найбільшими боргами - Дніпровському меткомбінату (ДМК) ім. Дзержинського і ММК ім. Ілліча.

Про це повідомив на балансовій нараді керівників підприємств гірничо-металургійного комплексу заступник міністра промислової політики Сергій Біленький, пише "Комерсант-Україна".

Радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Віктор Сергєєв уточнив, що тиск газу, що подається на Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, знижено приблизно втричі.

У ІСД від коментарів відмовилися, пославшись на те, що позиція компанії щодо цього питання поки не сформульована.

А заступник генерального директора з виробництва і збуту ММК ім. Ілліча Сергій Аріх заявив, що тиск газу, що поставляється на підприємство, зранку було знижено в 1,8 рази, через що комбінат вже обмежив обсяги виплавки чавуну.

Реклама:

"Якщо так далі піде, можлива зупинка мартенів", - сказав він і додав, що розрахуватися за газ комбінат не може, оскільки держава повинна повернути підприємству 1,5 млрд. грн. ПДВ.

Сума боргу ДМК ім. Дзержинського перед дочкою "Нафтогазу" - "Газом України" - складає 192 млн. грн. ММК ім. Ілліча заборгував 300 млн. грн.

Джерело в Мінпаливенерго пояснило, що без відключення боржників від поставок не вдасться забезпечити фінансову збалансованість НАК.

"Це приватні підприємства, які працюють з прибутком. У той же час "Нафтогаз" відчуває певний дефіцит оборотних коштів. Чому ми повинні в цих умовах прощати їм борги?" - обурився співрозмовник.

Він додав, що можливо повне відключення ДМК ім. Дзержинського і ММК ім. Ілліча від газу. Найближчим часом поставки можуть бути обмежені і на Алчевському меткомбінаті.

Аналітик компанії "Ренесанс Капітал" Борис Красноженов підкреслює, що зупинка металургійних комбінатів загрожує їм значними збитками.

"На запуск кожної доменної печі необхідно буде витратити до 10 млн. дол. Але найгірше полягає в тому, що компанії втратять ринки збуту, які можуть зайняти інші постачальники", - зазначив експерт.

А начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що підприємства можуть зіткнутися також зі штрафними санкціями за невиконання контрактів.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Пашинський (БЮТ) каже, що в Україні кілька сотень боржників за газ, однак НАК відключає лише ті підприємства, які контролюються підприємцями, які лояльні до попередньої влади - Сергієм Тарутою (співвласник ІСД) і Володимиром Бойком (голова правління "ММК ім. Ілліча").

"Такого роду вибірковість стала тенденцією", - наголосив Пашинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: