Мінфін хоче зменшити ставки ПДВ і податку на прибуток

Середа, 26 травня 2010, 18:37

Міністерство фінансів пропонує провести масштабну реформу системи оподаткування, переглянувши перелік загальнодержавних податків, місцевих зборів і платежів, а також передбачивши скорочення ставок податку на прибуток та податку на додану вартість.

Такі норми містяться у проекті Концепції трьохетапного реформування податкової системи, розробленої на період до 2020 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Реформування, зокрема, податку на прибуток передбачає поступове зниження його ставки, а також вирівнювання податкового навантаження на суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність на ринку фінансових послуг, в тому числі, шляхом переведення страхової діяльності на загальну систему оподаткування з впровадженням на перехідний період комбінованої сплати податку.

Передбачено упровадження інвестиційно-інноваційного податкового кредиту для цілей виконання інвестиційних проектів, стимулювання упровадження заходів з енергозбереження.

Реклама:

Реформування ПДВ також передбачає зниження ставки оподаткування та вдосконалення порядку реєстрації та податкового контролю платників податку.

Передбачена оптимізація пільгового режиму оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, рибальства, відмова від вексельної форми розрахунків при ввезенні (імпортуванні) товарів на митну територію України.

Удосконалення сплати акцизів передбачає щорічне коригування їх ставок на алкоголь і тютюнові вироби відповідно до індексів споживчих цін за попередній період; підвищення частини акцизу в ціні реалізованих підакцизних товарів за рахунок збільшення ставок податку.

Також пропонується посилення вимог до виробництва і реалізації пива солодового, впровадження методів контролю його обігу, наближених до контролю інших видів алкогольних напоїв.

Зміна статусу податків і зборів, зокрема, передбачає: запровадження єдиного податкового платежу - плати за користування надрами для видобування корисних копалин замість двох діючих податкових платежів (платежі за користування надрами для видобування корисних копалин та збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету); заміни збору за забруднення навколишнього природного середовища на екологічний податок.

Проект концепції також передбачає введення податку на нерухомість та плати за землю, запровадження механізму "звичайних цін".

Крім того, документ передбачає включення до об'єкту оподаткування єдиним податком для юридичних осіб усіх доходів, які отримують такі особи, а не тільки виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

У частині налагодження партнерських відносин між платниками податків і контролюючими органами пропонується надати платникам можливість у будь-який час ознайомитися в електронному вигляді з інформацією щодо стану їх розрахунків з бюджетом; забезпечити безкоштовний доступ до форм податкових декларацій та інструкцій до них; створити прості інструкції для заповнення форм податкових декларацій.

Як відомо, попередній уряд в січні 2010 року затвердив Стратегію реформування податкової системи України, яка в тому числі передбачала введення податку на нерухомість, запровадження механізму "звичайних цін".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!