Лукашенко вимагає знайти сланцевий газ у Білорусі

Середа, 21 квітня 2010, 10:20

Президент Білорусі Олександр Лукашенко зажадав від уряду знайти сланцевый газ на території країни.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на публікації у закордонних ЗМІ.

"Ми з прем`єр-міністром нещодавно обговорювали питання про сланцевий природний газ. Ви його дістали?..", - запитав Лукашенко, звертаючись до прем`єр-міністра Сергія Сидорського.

"Не дістали", - відповів на власне питання президент.

Реклама:

Лукашенко зазначив, що недавно європейці нібито заявили, що за допомогою сланцевого газу на третину "найближчим часом скоротять постачання палива з Росії".

"Якщо ми можемо, давайте працювати над цим, давайте на цьому напрямі сконцентруємо кошти, це ж невеликі гроші, адже ми вміємо свердлувати, рубати, діставати", - сказав Лукашенко.

Як відомо, наразі Мінськ імпортує практично весь необхідний газ з Росії за пільговою ціною, яка 2010 року складає 171,5 долара за тисячу кубометрів.

При цьому "Газпромові" належить половина "Бєлтрансгаза" - компанії, яка здійснює транспортування газу через білоруську територію.

2010 року низка найбільших нафтогазових компаній світу одержали ліцензії на розвідку запасів сланцевого газу в Європі.

Якщо європейські країни зможуть збільшити свій газовидобуток, то їх потреба в паливі з Росії впаде.

На початку квітня стало відомо, що великі запаси сланцевого газу відкрито в Польщі, яка наразі є крупним споживачем "Газпрому", а потім компанія Total заявила, що цікавиться аналогічними запасами на території України.

19 квітня міністр природних ресурсів Росії Юрій Трутнєв заявив, що зростання видобутку сланцевого газу становить проблему для "Газпрому" і Росії.

При цьому раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що сланцевий газ не зможе мати істотного впливу на європейський ринок.

У 2008-2009 роках США вже вдалося досягти різкого збільшення виробництва природного газу з покладів сланцю, що дозволило країні зайняти перше місце в світі з видобутку газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: