Україну і Вірменію можуть впустити до "уранової" компанії

Понеділок, 29 березня 2010, 14:37

Україна і Вірменія можуть приєднатися до ВАТ "Міжнародний центр зі збагачення урану" (МЦЗУ) в Ангарі протягом 2010 року.

Про це заявив генеральний директор МЦЗУ Олексій Лебедєв в інтерв'ю агентству "Интерфакс".

"Думаю, що до кінця року ми закінчимо всі етапи (щодо входження України та Вірменії у проект). Спочатку до центру приєднається Україна, потім - Вірменія, з розривом приблизно в півтора - два місяці", - сказав він.

За словами Лебедєва, зараз іде узгодження умов входження до проекту нових учасників з Федеральною антимонопольною службою Росії (ФАС), потім угоди з отримання Україною і Вірменією часток (по 10%) у МЦЗУ, скоріше за все, будуть винесені на розгляд комісії з іноземних інвестицій, відповідно до змін у чинне законодавство.

Реклама:

Нині учасником МЦЗУ, крім Росії, є Казахстан. Але в перспективі до проекту поряд з Україною і Вірменією можуть приєднатися нові учасники. зазначає агентство.

"Дуже багато країн цікавилося. Десятка два я б міг назвати, це точно", - сказав Лебедєв.

Глава МЦЗУ зазначив, що з Іраном переговори про вступ до МЦЗУ зараз не ведуться.

Раніше повідомлялося, що в числі зацікавлених країн - Індія, Бельгія, Південна Корея, Канада, Болгарія і Словаччина.

"Ми продаємо пакети по 10%, і за ціною це 100 тис. доларів. На сьогоднішні у нас є ще тільки два вільні пакети, тому що Росія зберігає контроль за собою. Але є ще й інструмент допемісії", - повідомив він.

Крім збагачення урану для потреб атомної енергетики МЦЗУ буде також керувати гарантійним запасом низькозбагаченого урану, так званим Банком палива. Угода про його створення була у понеділок підписана Росією і МАГАТЕ.

Паливо буде надаватися за запитом МАГАТЕ і згодом передаватися замовникові-учаснику організації.

"Після підписання документів, буквально із завтрашнього дня, займемося доробкою майданчика і приведемо його у відповідність до рекомендацій агентства. На все це відводиться приблизно півроку. Через півроку ми повинні бути повністю готові до того, щоб інспектори (МАГАТЕ) приїхали і провели заходи, пов'язані із застосуванням гарантій. До цього моменту на майданчику вже буде низькозбагачений уран", - сказав Лебедєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: