У Азарова хочуть приватизації Одеського припортового

Понеділок, 22 березня 2010, 13:37

Міністерство економіки ініціює скасування указу президента від травня 2008 року в частині зняття заборони на приватизацію одного з найбільших хімічних підприємств країни - ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ).

Про це ідеться у підготовленому міністерством проекті "Державної програми економічного і соціального розвитку на 2010 рік", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу Мінекономіки.

Також пропонується зняти заборону на продаж державної частки у стратегічних галузях економіки, зокрема, в енергетиці.

Мінекономіки ініціює включення до переліку приватизації на 2010 рік інвестиційно-привабливих об'єктів, продаж яких забезпечив би надходження до держбюджету 10 млрд. гривень.

Реклама:

У проекті також сказано про необхідність скорочення або конкретизації обмежень на приватизацію підприємств, що увійшли до статутного капіталу державних акціонерних компаній, зокрема, в авіаційній, соляній, лікеро-горілчаній промисловості.

Одночасно відомство пропонує подати до Верховної ради законопроекти про Фонд держмайна, про держпрограму приватизації на 2010-2014 роки, а також законодавчо закріпити скорочення термінів як підготовки підприємств до приватизації (сьогодні - до 205 днів), так і самого їх продажу (сьогодні - 75 днів).

Як повідомлялося, попередній уряд на чолі з Юлією Тимошенко двічі намагався приватизувати ОПЗ, однак обидва рази безрезультатно.

Уперше - навесні 2008 року - уряд скасував конкурс під тиском президента Віктора Ющенка, удруге - восени 2009 року - Фонд держмайна відмовився від продажу, визнавши запропоновану ціну (5 млрд. гривень) заниженою.

Заявки на участь у конкурсі з продажу ОПЗ 2009 року, підкріплені грошовими заставами по 400 млн. гривень, подали три компанії: українські "Фрунзе-Флора" і "Нортіма" і російське ТОВ "Азот-Сервіс", що є "дочкою" ВАТ "СИБУР Холдинг ". Однак конкурсна гарантія була повернута тільки "Азот-Сервісу".

У грудні Господарський суд Києва задовольнив позови "Фрунзе-Флора", контрольованого бізнесменом Костянтином Григоришиним, і пов'язаного з бізнесменом Ігорем Коломойським ТОВ "Нортіма", зобов'язавши ФДМ повернути застави по 400 млн. гривень, однак Фонд держмайна подав апеляції на ці рішення, і застави досі не повернуті.

Крім того "Нортіма" заявила про плани в суді домагатися визнання її переможцем конкурсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: