У Ющенка прогнозують зростання ВВП 2010 року на 3%

Вівторок, 23 лютого 2010, 12:57

Приріст реального обсягу ВВП України 2010 року очікується на рівні 3%.

Про це ідеться у прогнозі Секретаріату президента, оприлюдненому на веб-сайті глави держави.

Експерти Секретаріату прогнозують, що у 2010 році закріпляться позитивні тенденції щодо відновлення зростання в усіх галузях промисловості, насамперед експортноорієнтованих, що частково пояснюється ефектом статистичної бази.

Позитивні зрушення також спостерігатимуться у зовнішньоекономічній діяльності, чинниками яких стануть зростання інвестиційної активності з боку іноземних партнерів та пожвавлення на ринку експортно-імпортних операцій.

Реклама:

З боку попиту приріст ВВП забезпечать відновлення тенденції реального зростання доходів населення та приріст валового нагромадження основного капіталу, обумовлений збільшенням капітальних видатків на впровадження сучасних енергоефективних технологій для забезпечення конкурентоспроможності національних виробників на зовнішніх ринках, а також на реалізацію заходів з підготовки до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Водночас, зазначають експерти, значного уповільнюючого впливу на темпи економічного зростання завдасть зростання витрат виробництва у зв'язку із суттєвим підвищенням рівня мінімальної заробітної плати та зростання цін на імпортований газ.

За експертними оцінками темпи реального зростання ВВП України у 2010 році становитимуть 2,5%-6%, нагадують у Секретаріаті.

Зокрема, за оцінкою фахівців МВФ, реальне зростання ВВП складе 2,7%, Світового банку - 2,5%, міжнародного рейтингова агентства Fitch - 3,0%, Центра Разумкова - 3%-3,5%.

Як повідомлялося, за оцінкою Секретаріата президента, в 2009 році реальне падіння ВВП України становить близько 14%, а номінальне - близько 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!