Лукашенко чекає Україну у ЄЕП

Четвер, 3 грудня 2009, 14:41

Президент Білорусі Олександр Лукашенко сподівається, що у разі реалізації ідеї створення єдиного економічного простору в рамках митного союзу до нього можуть приєднатися інші пострадянські країни, в тому числі Україна.

Про це він заявив в четвер у Мінську, під час зустрічі з делегацією Приволзького федерального округу РФ на чолі з повноважним представником президента Росії Григорієм Рапотою, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Вже сьогодні, зробивши крок у митному союзі, до нас готові приєднатися інші республіки колишнього Радянського союзу. Головне для нас - це Україна, і я впевнений, що без нас вони не обійдуться", - сказав білоруський президент.

Тому, за його словами, "це (митний союз) дуже важливі кроки, які ми сьогодні робимо".

Реклама:

"Це найважливіші кроки, які робить Росія. Як тільки Дмитро Анатолійович (Медведев) прийняв однозначне рішення рухатися в цьому напрямку, то вже протягом року ми змогли прийти до укладення угоди про митний союз", - сказав Лукашенко.

При цьому він зауважив, що "це поступки, це компроміс з боку Білорусії, Казахстану, Росії".

"Але ми зробили цю роботу", - заявив президент Білорусі.

За його словами, "якщо буде воля і прагнення Росії, то ми зможемо швидко і ефективно прийти до того, чого бажаєте ви і спільнота Білорусі, Росії та Казахстану".

Глава білоруської держави підкреслив, що, "підписуючи договір про створення митного союзу, Білорусь наполягала, щоб ми довго не зволікали зі створенням єдиного економічного простору".

"Ми бачимо, як Росія обмежує торгівлю з Білоруссю: через банки, санітарних лікарів, різного роду бюрократів вистачає. У ЄЕП цього зробити буде не можна", - відзначив Лукашенко.

"Ми наполягаємо, щоб було уніфіковано ціноутворення, створені рівні умови для суб'єктів господарювання в рамках митного союзу. Якщо це буде зроблено, то його привабливість зросте", - вважає глава білоруської держави.

Говорячи про терміни формування єдиного економічного простору, Лукашенко сказав, що "ми могли б це створити за рік, майбутній 2010 рік".

"Але думаю, що мої колеги не дуже хочуть напружуватися в цьому відношенні, та й робота має бути дуже велика. Тому, думаю, що ми 18 грудня в Алма-Аті ми домовимося, що ми зможемо протягом півтора року створити ЄЕП", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: