Філологи розвіяли сумніви ахметівських експортерів струму

Вівторок, 22 грудня 2009, 09:34

Експортери електроенергії не бачать перешкод для підписання контрактів з "Укренерго"

У вівторок закінчується термін укладання контрактів, які повинні були бути підписані з переможцями першого в Україні аукціону з продажу доступу до експортних потужностей українських енергомереж, пише видання "Комерсант-Україна".

Минулого тижня відбувся перший в Україні аукціон з продажу доступу до пропускної здатності мереж для експорту електроенергії: "Укренерго" продало 275 МВт перетину Бурштинського енергоострова. Покупцями виступили "ДПЕК Східенерго", ВАТ "Західенерго".

Напередодні аукціону монопольний експортер електроенергії - ДП "Укрінтеренерго" - добилося судової заборони на укладання контрактів з доступу до перетину учасників конкурсу. Заборона була оскаржена "Укренерго", але рішення суду по суті ще не прийняте.

Заступник директора "Укренерго" Анатолій Баталов заявив, що його компанія не має наміру підписувати договори про продаж потужностей з експорту електроенергії.

"Ми подали апеляцію і чекаємо рішення суду. Поки воно не прийняте, нічого не буде підписано", - сказав Баталов.

У разі якщо підписання договорів не відбудеться, перетин має бути виставлений на повторний аукціон.

Тим часом переможці аукціонів вирішили проаналізувати судове рішення, яке забороняє укладати договори, і прийшли до висновку, що оскаржувати його було необов'язково.

Як розповів президент НАК ЕКУ Володимир Зіневич, " у висновку суду є пропозиція, яка складається з 102 слів".

Реклама:

Тому компанія "ДПЕК Східенерго" звернулася до Інституту філології (єдиний передбачений законом експертний орган у таких ситуаціях) з проханням проаналізувати документ.

Згідно з висновком експертного органу, рішення суду з цього питання слід трактувати так: Господарський суд Києва заборонив компанії підписувати контракти тільки з одним переможцем аукціону - безпосередньо з "Укрінтеренерго".

"Ми отримали висновки Інституту філології та вивчаємо їх, але поки що все одно не готові підписувати угоди з переможцями аукціонів", - заявила фінансовий директор "Укренерго" Тетяна Муравйова.

Партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко вважає висновки, передані "Укренерго", достатніми для того, щоб компанія підписала угоди з двома переможцями аукціону - "ДПЕК Східенерго" і "Західенерго".

На думку експерта Dragon Capital Дениса Сакви, відмова "Укренерго" підписувати контракти з переможцями конкурсу може призвести до втрати Україною ринків збуту електроенергії у країнах Євросоюзу.

"З того моменту, як пройшли аукціони з продажу експортного перетину, законність поставок електроенергії "Укрінтеренерго" під питанням. Вже зараз йдуть судові розгляди щодо законності цих контрактів", - говорить експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: