"Укрінтеренерго" загрожує штраф на 100 мільйонів євро

Понеділок, 21 грудня 2009, 10:36

Швейцарська компанія Korlea Invest Holding AG оцінює можливі штрафні санкції до державного підприємства "Укрінтеренерго" в обсязі понад 100 млн. євро у разі невиконання зовнішньоекономічних контрактів з експорту електроенергії.

Про це заявив голова ради директорів компанії Korlea Invest Holding Василь Данилів, повідомляє агентство "Українські новини".

"Розмір штрафних санкцій до "Укрінтеренерго" за невиконання контрактів перевищить 100 млн. євро", - сказав він.

На його думку, прийняті зміни до закону "Про електроенергетику", які регулюють питання експорту української електроенергії, не є обставинами форс-мажору, які дають змогу "Укрінтеренерго" уникнути штрафних санкцій.

Реклама:

"Ми будемо вимагати від "Укрінтеренерго" виконання контрактів, незважаючи на прийняття парламентом закону", - сказав він.

Данилів нагадав, що "Укрінтеренерго" має контракти на поставку 400-450 МВт електроенергії, термін дії деяких з них минає в 2012-2015 роках.

"Ці контракти передбачають взаємні зобов'язання сторін. "Укрінтеренерго" зобов'язане поставляти певний обсяг електроенергії, компанії групи (Кorlea Invest) - відбирати певний обсяг електроенергії", - підкреслив він.

На думку керівника холдингу, існуючий порядок проведення аукціонів з експорту електроенергії не відповідає європейській практиці.

Данилів вважає, що на аукціон повинен виставлятися не доступ до перетину міждержавних ліній електропередачі, а електроенергія як товар.

"На аукціонах має продаватися електроенергія, а не доступ до перетину. Навіть у Європі доступ до перетину продається лише в тому разі, якщо величина пропускної здатності міждержавного перетину на тому чи іншому кордоні не дає змоги пропустити всіх охочих, тобто існує "вузьке горло", - зазначив він.

За його словами, організатором аукціонів має бути держпідприємство "Енергоринок", або ж компанія, яка має відповідний досвід, а сама електроенергія повинна продаватися з умовою її поставки на кордоні.

Як повідомлялося, 16 грудня компанія "Укренерго" продала трьом компаніям право доступу до перетину для експорту електроенергії з "острова Бурштинської ТЕС" у напрямку країн Європи сумарною потужністю 275 МВт на період з 1 січня по 31 грудня 2010 року.

"Укрінтеренерго" у рамках формування спільного міжнародного енергетичного холдингу з Korlea Invest Holding опосередковано сконцентрувала по 52% акцій 3 енерготрейдерів у Чехії, Польщі й Словенії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: