Ломбарди збільшують обсяги кредитування

Понеділок, 2 листопада 2009, 17:51

У той час як більшість фінансових ринків переживають важкі часи, ломбарди показують вражаючі результати.

Про це свідчить звіт Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) про підсумки діяльності ломбардів у першому півріччі 2009 року, пише видання "Дело".

Зокрема, НБУ вказує на збільшення обсягу кредитування ломбардами до 1,662 млрд. гривень, або на 50,1%, в порівнянні з першим півріччям минулого року.

Судячи з усього, населення набагато активніше користується послугами ломбардів саме в періоди нестабільної економічної ситуації в країні.

Власне, представники ломбардів і не приховують, що їх послуги в першу чергу і орієнтовані на тих, хто відчуває тимчасові фінансові труднощі і має потребу у відносно невеликому короткостроковому кредиті.

Так, станом на 30 червня 2009 ломбарди видали 3,662 млн. кредитів, тоді як на аналогічну дату 2008 року - 2,693 млн. З розширенням поля діяльності збільшилася і кількість гравців на ринку.

Зокрема, протягом січня - червня 2009 регулятор вніс до Держреєстру фінустанов 32 ломбарди, а виключив - 16. В цілому, на 30.06.09 року на ринку було зареєстровано 330 ломбардів.

Втім, деякі експерти вважають, що головною причиною приросту обсягів кредитування стала не активізація попиту населення на послуги ломбардів, а збільшення кількості учасників ринку.

Основним джерелом залучення коштів для ломбардів залишаються банки. Проте в поточному році їх частка зменшилася - з 94,6% до 91,7%. Стала менше і частка коштів, залучених від фізичних осіб, - з 2,6% до 0,3%. У той же час частка грошей, залучених ломбардами від юросіб, збільшилася з 2,8% до 8,0%.

Багато ломбардів почали активно розвивати регіональні мережі, намагаючись розширити присутність не тільки в містах-мільйонниках, але і в районних центрах.

На думку регулятора, поступово вирішується і проблема недостатньої капіталізації ломбардів.

Про це свідчить приріст статутного капіталу на 46,3% у першому півріччі 2009 року в порівнянні з першим півріччям 2008 року. На звітну дату статутний капітал ломбардів досяг 272,6 млн. гривень.

Незважаючи на велику кількість учасників, левова частка ринку залишається поділеною між найбільшими установами.

"На 100 ломбардів, перших за обсягом наданих кредитів, припадає 97,6% загального обсягу кредитів. При цьому на частку трьох ломбардів, перших за обсягом наданих кредитів, припадає 42% загального обсягу кредитів", - повідомляє в звіті Держфінпослуг.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: