Україна може відновити експорт урану

Середа, 11 листопада 2009, 17:41

Міністерство палива та енергетики допускає відновлення державним підприємством "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" експортних поставок уранового концентрату до кінця 2009 року.

Про це заявив голова Мінпаливенерго Юрій Продан журналістам у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо встигнемо, то будемо продавати його на експорт вже цього року", - сказав він.

При цьому міністр наголосив на необхідності економічної доцільності експорту.

Реклама:

"Ціна повинна бути така, щоб окупити витрати на його виробництво", - сказав він.

Як повідомлялося, "СхідГЗК" з другого кварталу 2008 року не експортує концентрат природного урану через падіння цін на цю сировину на світових ринках.

СхідГЗК експортував урановий концентрат виключно за спотовими контрактами і після падіння цін такі операції стали для підприємства економічно невигідними через високу собівартість сировини.

НАЕК "Енергоатом" та "СхідГЗК" у червні 2008 року уклали довгостроковий контракт на поставку концентрату природного урану.

Умови укладеного контракту передбачають постачання уранового концентрату протягом 2008-2018 років у повному обсязі, який вироблятиме "СхідГЗК", з метою його подальшого використання "Енергоатомом" в якості сировини при виготовленні ядерного палива для українських АЕС.

Планується, що в 2009 році "Енергоатом" купить у "СхідГЗК" 367,3 тонни концентрату урану на суму 450 млн. грн. для створення резерву ядерного палива і ядерних матеріалів.

"СхідГЗК" - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: