МВФ буде відстежувати "інвестиційні бульбашки"

Вівторок, 6 жовтня 2009, 16:02

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер закликав Міжнародний валютний фонд (МВФ) забезпечити суворий нагляд за новими можливими "бульбашками" на інвестиційному ринку і підтримувати валютну політику країн відповідно до цілей відновлення рівноваги у світовій економіці.

У коментарях, підготовлених для доповіді на саміті МВФ і Світового банку, Гайтнер зазначив, що допомога МВФ необхідна у спостереженні за економічною і валютною політикою країн, які входять до "Великої двадцятки" (G20), пише K2Kapital.

"Для МВФ, це означає, що суворий нагляд має допомогти нам пролити світло на тенденції, які можуть призвести до наступного нестійкого буму у світовій економіці", - сказав він.

"В рамках нової стратегії G20 із забезпечення сильного, стійкого і збалансованого зростання, МВФ повинен надати перспективний аналіз того, чи здійснюють великі країни економічну політику, включаючи політику підтримки обмінного курсу, відповідно до цілей G20", - додав голова фінансового відомства США.

Реклама:

Гайтнер також закликав прискорити процес реформування квот і голосів у МВФ.

"Ми закликаємо МВФ надати сценарії того, як у середньостроковій перспективі може бути реалізовано перерозподіл квот. Лідери G20 домовилися про п'ятивідсотковий перерозподіл квот у МВФ у бік збільшення частки країн, що розвиваються. Тепер вся увага повинна бути звернена на реалізацію цієї угоди" - заявив він.

Звертаючись до Світового банку, Гайтнер закликав його зосередитися на реалізації трьох програм з питань трансформації до нової моделі світової економіки: забезпечення сільськогосподарської та продуктової безпеки, захисту навколишнього середовища і перехід до "зелених" енергетичних технологій.

Як повідомлялося, щоб підстрахуватися на випадок фінансових криз G20 прийняла рішення створити на базі МВФ глобальний центробанк, який буде збирати податок на фінансові операції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: